Magyar részvétellel kezdődhet amerikai hadgyakorlat Lengyelországban

-

Az Egyesült Államok hadgyakorlatra készül Lengyelországban, amelyen részt vesz Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Bulgária és a balti köztársaságok is - idézte egy lengyel kereskedelmi rádió a varsói amerikai nagykövetet. Amerikai források ugyanakkor már árnyalják a képet.


Stephen Mull varsói amerikai nagykövet egy elektronikus sajtóközleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok nagy hadgyakorlatra készül a közép-lengyelországi Lask támaszponton.


Egy névtelenséget kérő amerikai katonai tisztviselő a Reuters-nek úgyanakkor pénteken délután már úgy nyilatkozott: a lengyel rádió félreértette a nagykövet kijelentéseit. A tisztviselő szerint mindössze arról van szó, hogy az Egyesült Államok és Lengyelország megvizsgálják a lehetőségét a légi tevékenységeik összehangolását más kelet-európai NATO-tagállamokkal a lengyel bázison.


Biden: Megvédjük a NATO-szövetségeseinket

Megvédjük a NATO-szövetségeseinket - közölte szerdán Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke. Hozzátette Washington eltökélt a balti államokkal együtt az ukrán nép támogatásában Oroszország agressziójával szemben. Az USA kedden már katonákat küldött a térségbe, jelenleg egy NATO-s hadgyakorlatot tartanak Litvániában.