Magyar rendőrök védik a szerb–bolgár határt

Fotó: MTI/EPA / Antonio Bat

-

Húsz magyar rendőr indult el hétfő reggel Szerbiába a szerb–bolgár határ védelmére. Az országos rendőrfőkapitány elmondta: a külső schengeni határokat meg kell védeni, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket és erőforrásokat pedig össze kell hangolni.


Papp Károly hozzátette: Magyarország 2015 óta több országnak is nyújtott rendőri támogatást a határőrizetben, ezek közé tartozik Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Bulgária és Görögország.

„Ma már természetessé vált, hogy a közép-európai és a balkáni országok egymást segítik a balkáni útvonal ellenőrzésében” – mondta a rendőr altábornagy, jelezve, hogy Magyarországon is folytatódik a nemzetközi együttműködés, például a személyszállító vonatok ellenőrzését magyar, német és osztrák rendőrök közösen végzik.

Magyarország külső schengeni határain – januártól október 23-ig – 18 028 illegális határátlépőt fogtak el. A bevándorlók 97 százaléka a magyar–szerb határon érkezett, ugyanekkora részük Görögországban vagy Bulgáriában lépett be az Európai Unió területére.

„A fentiek alapján érzékelhető, hogy a migrációs nyomás továbbra is folyamatos” – fogalmazott az országos rendőrfőkapitány. Hozzátette, hogy a hétvégén 393 migráns kísérelt meg illegálisan bejutni Magyarországra. Eddig 227 büntetőeljárást indítottak embercsempészet miatt, és jelenleg nyolc embercsempész bűnszervezet ellen folyik nyomozás.