Magyar rendőri bravúr alapján ítéltek el terroristagyanús briteket

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/GUY CORBISHLEY

-

A két brit férfit még novemberben igazoltatták a magyar rendőrök a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton, és azon nyomban el is fogták, majd kiadták őket a brit hatóságoknak.


Omar Brooks és Simon Keeler útlevelét nyolc évvel ezelőtt bevonták a brit hatóságok, és külföldi utazásukat előzetes engedélyhez kötötték. A két férfi azonban tavaly novemberben egy kamion rakterében átkelt a kontinensre, és Magyarországig jutott, ahol egy vonaton fogták el őket a rendőrök.

A magyar hatóságok csaknem ötezer fontnak - több mint kétmillió forintnak - megfelelő készpénzt találtak náluk, fontban, euróban és forintban.

A londoni bíróság most két év börtönre ítélte őket a rájuk kirótt utazási korlátozások megszegése miatt. Az eljáró bíró a The Guardian című brit napilap online kiadásának beszámolója szerint az ítélet indoklásában hangsúlyozta: nincs bizonyíték arra, hogy Brooks és Keeler terrorcselekményre készült, de ez nem jelenti azt, hogy az általuk elkövetett bűncselekmény nem súlyos.

Keelert és Brookst már 2008-ban is elítélték, akkor terrorcselekményre felbujtás, valamint terrorcselekmények finanszírozásának kísérlete címén. Mindkettőjükről közismert volt a brit hatóságok előtt, hogy az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsai.

Omar Trevor Brooks, "forradalmi nevén" Abu Izzadeen egy Nagy-Britanniában betiltott muzulmán szervezet, az Al Ghurabaa szóvivője volt, és korábban Pakisztánban, valamint afganisztáni terroristakiképző táborban is járt. Dicsérte a londoni metró elleni merényletet, és többször letartóztatták már a terrorizmus támogatásáért.

Simon (Sulayman) Jonathan Keeler a brit iszlám szervezet vezetője, aki a 2001. szeptember 11-ei, New York-i merényletről mint csodálatos eseményről írt, és őt is többször bűnösnek találták már a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekben.