Magyar rendezőnő kapott díjat az SXSW-fesztiválon

-

Kerékgyártó Yvonne Free Entry című filmje különdíjat nyert a texasi Austinban.


A Free Entry című film – melynek egyik betétdalát (Dorothy's Legs: Watch Me Go) tavaly az év legjobb magyar dalai közé választottuk – két lányról szól, akik pénz nélkül szöknek be a Szigetre. Kerékgyártó Yvonne több fesztivált megjárt alkotását is beválogatták az idei South By Southwesten versenyző 145 film közé. A fesztivál elsősorban zenei fesztiválként ismert, annak is indult a nyolcvanas évek második felében, azóta viszont legalább annyira fontos eseménye az amerikai független filmnek is, de van technikai leágazása is. Leginkább fiatal és feltörekvő kreatív emberek hatalmas showcase-eseménye.

Kerékgyártó filmje a Gamechanger nevű egyik különdíjat nyerte meg. Ezt a díjat kizárólag női filmkészítőknek ítélik oda tavaly óta. (A díj szintén nőknek kiosztott elődjét úgy hívták, hogy Chicken & Egg Pictures Emergent Narrative Woman Director Award.) A Free Entryt tavaly nyáron vetítették nálunk, moziforgalamzásba nem került.

Ha már zenei fesztivál is, illik megemlíteni, hogy egy magyar zenekar is fellép rajta a hétvégén: az Index A Szám nevű tehetségkutatójának négy döntőse közé került Gustave Tiger. Ha valaki tud más magyarokról is a fesztiválon, szóljon!