Magyar pólósok az egyetemi Európa-bajnoki címért

-

A BME és a SOTE férfi vízilabdacsapata is elindul a rijekai egyetemi Európa-bajnokságon.


Az egyetemi sportélet erősödésével az utóbbi években az egyetemi vízilabda is egyre nagyobb teret nyert, gondoljunk csak az immár sokadjára megrendezésre kerülő egyetemi vízilabda-bajnokságra vagy a különböző egyetemi csapatok alakulására (MAFC BME, SOTE, Jog-Ászok). Az egyetemek elkötelezettségét jelzi, hogy a nevezéshez és a felkészüléshez jelentős anyagi támogatást nyújtva igyekeznek az intézményt képviselő csapatot segíteni.

Az utánpótlás játékosai számára ez egy új lehetőség arra, hogy megmutassák, kipróbálják magukat, és a „Hogyan tovább az ifi második évétől?” kérdésre ne kelljen eldöntendő „tanulmányok vagy élsport” választ adniuk, hiszen számtalan tehetség vész el, hagyja abba a sportot, ha nem igazolják le ob I-es csapatok egyből az ifi után.


A szerbekkel is játszhatunk

Idén július 10. és 17. között rendezik meg a III. Európai Egyetemi Játékokat Rijekában és Zágrábban, ahol vízilabdában három horvát, egy szerb, egy macedón, egy orosz, egy francia, egy angol, egy holland egyetemi csapat mellett két magyar csapat (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem) is részt vesz. A BME (felső képünkön) egy macedón és egy szerb, míg a SOTE egy horvát és egy orosz csapattal került össze a csoportban.

A játékosok kizárólag tanulmányaikat végző egyetemisták lehetnek, ami jól jelzi, hogy a sportszeretet és a tanulmányok kiválóan megférnek egymás mellett, sőt ilyen és hasonló lehetőségek vannak az utánpótlásból kiöregedett játékosok számára nemzetközi tornákon történő szereplésre.

A játékosok többsége ob I közeli szinten játszott vagy játszik, és bár itt egyetemi válogatottakról beszélünk, év közben is országos, illetve budapesti felnőtt bajnokságokban szerepelnek.