Magyar politikus – szeretjük is, meg nem is

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Egy friss felmérésből kiderül, hogy sok politikus nem olyan népszerű, mint ahogy azt addig gondolták volna magukról. A miniszterelnököt pedig jóval többen nem kedvelik, mint ahányan támogatják.


A Republikon Intézet szubjektív listájában tizennyolc politikust válogattak össze: mindegyik politikusnak van pártképviselete a parlamentben, illetve a mindegyikük igen gyakran szerepel a médiában. Az országos, reprezentatív felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogy a politikusok közül kit mennyire tartanak népszerűnek, kompetensnek, illetve ismertnek a választók.

A Fidesz-KDNP emblematikus szereplőit a megkérdezettek jóval több mint háromnegyede felismerte a képek alapján. A felsorolt kormányoldali politikusok közül Tarlós István lett az utolsó, de 82,9 százaléka így is az erősebb eredmények közé sorolható.Az MSZP-nél történt vérfrissítésből viszont az látszik, hogy sok homályos pontot eredményezett a politikusai ismertségében. A legismertebb szocialista politikus az egykor miniszteri pozíciót is betöltő, új MSZP-s választmányi elnök, Hiller István lett, a megkérdezettek 66,5 százaléka fel tudta ismerni. Az új MSZP-s elnök, Molnár Gyula ismertsége viszont csak az utolsó előtti helyre volt elég, Tóth Bertalan új szocialista frakcióvezetőt pedig körülbelül minden ötödik megkérdezett tudta csak beazonosítani – így az utolsó lett.

A dobogós helyeken nagy meglepetés nem volt: a legismertebb politikus Orbán Viktor miniszterelnök, a második helyre a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, a harmadik helyre pedig Áder János köztársasági elnök került, ami általánosságban az államfők ismertségi szintjének megfelelő eredmény.

Az ismertség vonatkozásában még meglepő adat, hogy az Együtt-ből Juhász Péter, aki a sok médiaszerepléssel igyekezett mindig a felszínen maradni, az utolsók között van, de még így is ismertebb, mint az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor, akit a válaszadóknak csak 34,8 százaléka ismert fel.


Nem sok mindenkinek ismerős Tóth Bertalan arca


A politikusi népszerűség pont az a téma, ami főleg a politikust érdekli a legjobban, mert egy friss eredménynél már lehet méricskélni, hogy a párton belül ki mennyire népszerű (...) tudom, mert volt ebben tapasztalatom

– mondta Horn Gábor egykori SZDSZ-es politikus, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Horn szerint épp ez az egyik nagy hibájuk az ellenzéki csoportoknak, hogy nem veszik a fáradságot, hogy egyáltalán képben legyenek abban, hogy a politikusaikat mennyire fogadják el a választók.A döntéshozói pozíciókra vonatkozó kérdésben a két közjogi méltóság, Áder János és Orbán Viktor ismételten a legjobbak között végzett, de a dobogó harmadik helyére most fel tudott kerülni a Lehet más a Politika társelnöke, Szél Bernadett. Arra a kérdésre, hogy kiket látnának szívesebben döntéshozó pozícióban, jobban szerepeltek a női politikusok, mint egyébként az ismertségre vonatkozó kérdéskörben. A harmadik helyen szereplő Szél Bernadettet a válaszadók 34,5 százaléka, a mögötte éppen lemaradó Kunhalmi Ágnest, az MSZP budapesti elnökét 34,1 százalék tartja alkalmasnak, hogy az ország életét befolyásolja.A leghitelesebb ellenzéki politikusnak tartják


A szimpátia mellett az elutasítottságot is mérni szokták ezekre is kitért a intézet felmérése, és mindkét lista szerint Gyurcsány Ferenc mint legismertebb ellenzéki politikus egyben a legelutasítottabb szereplője a magyar politikának. Azok közül, akiket kifejezetten kedvelnének, a volt miniszterelnök a legutolsó helyen áll.


A szimpátiamérésnél arra volt kíváncsi a Republikon, hogy egy négyfokú skálán – kifejezetten kedvelem, kedvelem, nem kedvelem, kifejezetten nem kedvelem – hogyan értékelik a politikusokat, vagyis mennyire rendelkezik erős „rajongói táborral” egy politikai szereplő.Rajongókkal” Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője sem rendelkezik pontosan annyira nem, mint Gyurcsány Ferenc a 3,1 százalékával. Rogán döntéshozói pocizó tekintetében sem kapott túl nagy bizalmat a megkérdezettektől. Akiket viszont abszolút a legtöbben kedvelnek, az Orbán Viktor és Áder János.Az elutasítottság a legkisebb mértékben a zöld politikusokat érinti: az LMP nemrég lemondott társelnöke, Schiffer András az első helyen áll, a második helyen pedig Szél Bernadett. Bár a dobogó harmadik helyét a szocialista alelnöknek, Horváth Csabának sikerült megszereznie, a dobogóról éppen lecsúszott Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért zuglói polgármestere szintén a zöldeket erősíti.Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány nem tud az árnyékból kilépni


Több listát is készített a Republikon, amelyeket az oldalukra felrakva részleteznek. Összesen hét különböző lista összeállításában Áder János és Orbán Viktor is többször szerepel pozitív megítélésben, mint a legtöbb politikus. A negatív tartományt egyértelműen a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezeti, de a kormányzati propagandáért felelős Rogán Antal szinte mindig éppen csak megelőzi a volt kormányfőt.