Magyar nótát és fizetős pornót követelnek Deutsch Tamástól

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Ingyen internet, alanyi jogon járó torrent, büntetőeljárás pornónézésért. Végigolvastuk az internetes konzultáció javaslatait.


Mindig csak távolról irigyeltem azokat a kollégákat, akik képesek voltak nagyszabású emberkísérletekbe fogni. Google nélküli élet, egy hét a Soylent nevű tápanyagtartalmú szmötyin, egy év internet nélkül, ilyenekre soha nem tudtam magam rászánni. Lusta, kényelmes ember vagyok. De amikor kikerült az Internetes Konzultáció honlapjára a 264 oldalas javaslatlista, amiben gyakorlatilag ömlesztve szerepel a netezők által beküldött összes konzultációs ötlet, akkor éreztem, hogy eljött az én napom.

Nem is sejtettem, hogy olyan mélyfúrás lesz ez a magyar néplélekbe, ami után semmilyen kísérlet nem tűnik rossz ötletnek.

A beérkezett javaslatok feldolgozásához nincs szükség egy hónapra. A kétszázhatvan oldalhoz pont egy nap kell, tanulsága pedig három van:
  • mindennek ingyen kéne lennie
  • a netszolgáltatóját mindenki utálja
  • a kutya se szeretne internetadót.


Most, hogy a komolyan veendő dolgokon egy mondatban túllendültünk, bemutatom azt a húsz beérkezett témát, amiről én konzultációt indítanék Deutsch Tamás helyében. Csak hogy jól szórakozzunk.


01

Nemzeti pornóbevallást

„Szigorítani kéne az internetet Ezzel arra utalok, hogy a szexuális tartalmú oldalakon regisztrálni kelljen, amiben a személyi igazolvány számát is kötelező legyen beírni. És azt az állam egyik felelős rendszerébe kell küldeni. Ha a kiskorúak regisztrálnak az ilyen tartalmú oldalakon, akkor rendőrségi, majd bírósági eljárás legyen”.  Ön nyilván nem néz pornót, mint ahogy senki se ugye, de ha esetleg mégis valami miatt muszáj lenne rámennie egy ilyen oldalra, akkor szeretné, ha Semjén Zsolt tudná, hogy mit néz? Na ugye.


Szépen kitöltött pornóbevallás


02

Vissza az egy igazi Google listához

„Minél nagyobb mértékben biztosítani kell, hogy a keresőszolgáltatások relevancia és ne befolyás vagy anyagi javadalmazás szerinti rangsorolás alapján jelenítsenek meg tartalmakat.”  Korábban a Clean Reader nevű olvasós app kapcsán már írtam arról, hogy az Egy Igazi Csorbítatlan (C) találati lista valójában nem létezik. Még akkor sem létezne, ha az istenadta nép megszavazná.


03

Trollokat a böribe!

„Egyetért Ön azzal, hogy az úgy nevezett »trollokat« 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre kell ítélni kártékony, közösségromboló tevékenységük miatt?” – kérdezné meg az országot az egyik, valószínűleg trollkodó internetező. A kérdés – természetesen – lehet jogos. Nem akkor, amikor egy kommentoldalt trollkodnak szét, hanem amikor polgári engedetlenség céljából túlterheléses támadást kezdenek, vagy rendőrt hívnak az ellenségeikre a trollok. Ráadásul mekkora vicc lenne egy ilyen szavazási kérdés eredményét kiértékelni. 


04

Legyen fizetős a Facebook!

„Nem lehetne végre a Facebookot fizetőssé tenni? Aki ezt a terrorista, gyűlöletkeltő, kirekesztő, az emberek intimszféráját sértő szemétdombot akarja használni, fizessen a szolgáltatónak havi ötszáz forintot.” Ezt a javaslatot már csak azért is szeretni kell, mert egészen csodálatos tüntetés lenne belőle.05

Trollórát a suliba

„Egyetért-e, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében az informatikaórákon kötelező legyen a 4chan oktatása?” – bukkan elő a dokumentumból egy másik troll, aki nem is tudja, hogy részben már megvalósult a minden szabályra fittyet hányó, illegális tartalmakat is közlő trolloldalra vonatkozó javaslata. Paolo Pedercini, a Molleindustria játéktervezője – ő csinálta a remek pedofilpapmentős flashjátékot – idén a tavaszi félévben olyan kurzust tart a Carnegie Mellon egyetemen, ahol nem csak téma a trollkodás, de még leadandó is van belőle.


06

Tiltsák be a szerzői jogot...

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon szabadon, szerzői jogi korlátozások nélkül, büntetlenül lehessen letölteni az internetről?” A születési anyakönyvi kivonatra pedig rögtön rá is lehetne nyomtatni az nCore jelszót, ha a szülők megígérik, hogy a gyerek megváltoztatja, mihelyt megtanul írni.


07

...vagy legalább működjön a torrent segélyként

„Lehetővé tenné-e ugyanezt olyanok számára, akiknek nettó jövedelme a nyugat-európai, például németországi szint felét sem éri el, és családjuk alapvető anyagi problémákkal küzd?” 


08

A titkosszolgálat barátnak jelölte önt, visszajelöli?

„Akarja-e Ön, hogy a jövőben az állam (rendőrség, ügyészség, bíróság, titkosszolgálat, stb.) és az internetszolgáltatója az Ön által interneten folytatott tevékenységéhez csak az Ön engedélyével férhessen hozzá, és azt az Ön engedélye nélkül nem használhatja fel semmilyen eljárásban Ön ellen?” A digitális magánszféra védelmét kinevetni nem szép dolog, de ez a kérdés ebben a formában tökéletesen mutatja be, mi a baj a témával: nehéz elmagyarázni a felmerülő problémáit.09

Ingyen netet mindenkinek!

„Ön szerint a technika fejlődése miatt járjon minden magyar állampolgárnak az ingyenes internet elérési lehetőség?” A konzultációs dokumentum egyik fontos tanulsága, hogy a finnországi alanyi jogon járó internetről szóló hír a magyarok kedvence volt. Aki nem drágállja a szolgáltatás árát, az rögtön ingyen szeretné. De hogy függ össze ez a fejlődéssel?


10

Letiltani ugyan a szocik miatt nem lehet, de pár oldallal akkor is kéne valamit csinálni

„Tiltani nem tiltanék tartalmakat, mert a szocialisták abból is tüntetést csinálnának, viszont a korhatáros oldalakat (Facebook, erotikus oldalak...) szigorúbban ellenőrizném, jelen pillanatban még bármelyik oldalt megnyithatja bárki. Én nem, igen/nem gombbal korlátoznám a hazai felhasználókat, inkább igazolvány számot kérnék, ez mindenképp jobb szűrő.”  Ehhez teljesen felesleges bármit írni, ebben a formájában kiállíthatnák a Műcsarnokban.


11

Reklámadót!

„Ön szerint elfogadható-e, hogy a kereskedelmi vállalatok, akik reklámokat tesznek közzé az interneten, különadót fizessenek ezen tevékenységük után?”  Egy ilyen javaslat után merje valaki mondani, hogy a reklámadónak nincs támogatottsága. Sajnos indoklás nem járt hozzá, bár azt többen elpanaszolták az internetkonzultációs válaszdobozban, hogy a reklámok miatt lassú a számítógépük.


12

A gyerekekről van szó, valaki tegyen valamit!

„A fiataloknak szóló honlapot, mint például az ...hu tönkretették a fiatalokat. Ismerőseim gyermekei mind azt olvassák és félelmetesen egoisták, tiszteletlenek. Mindent megvetnek, ami érték. Csak és kizárólag a pénz és a testi örömök foglalkoztatják őket. ELVESZTETTÜK A FIATALOKAT EGY ÉLETRE! TENNI KÉNE ELLENE!” Hogy mi ez az oldal, azt még Deutsch Tamásék sem merték elárulni, kipontozott formában tették közzé a kérést.


Csak úgy számítógépeznek egy Haitiban lévő iskolában - kerülendő példa


13

Legyen tilos kiguglizni a szorzótáblát!

„Betiltaná-e az általános- és középiskolában a tanulók internettel rendelkező eszközeinek (okostelefon, táblagép, stb.) használatát az iskolában tartózkodás ideje alatt?”


14

Legyen ingyen az interneten a magyar nóta!

„Legyen ingyenesen elérhető a világhálón minden régi magyar nóta és dal, ez hasznos volna az időseknek.” Bárcsak mindent ennyire könnyű lenne teljesíteni.15

Vasárnapi zárva tartást az interneten is!

„Miért nincs jogom eldönteni, hogy naponta hány órát működjön az internet? Miért nem kérhetem azt, hogy este 10-kor szűnjön meg az internetszolgáltató és például csak reggel hatkor induljon újra? Miért nem lehet igény szerint vasárnapra kikapcsoltatni a szolgáltatóval az internetet. Amíg a szülők alszanak, a gyerekek éjszaka interneteznek, facebookoznak.”16

Roboturalmat, gépi cenzúrát

„Gyűlöletbeszéd és trágárság automatikus kiszűrését meg kell oldani!” Csak remélni tudom, hogy nem gondolta végig a javaslatot a polgártárs.


17

Le a rákkeltő számítógépekkel!

„Versenyhátrányban van-e az a középkorú vagy idősebb polgár, ha nem kíván számítógépet használni, mert egészségre károsnak, például rákkeltőnek, látásrontónak, ízületeket természetellenesen igénybe vevőnek véli a hagyományos papíralapú technológiákkal szemben, melyeket évtizedekig hatékonyan használt?” Erre konzultáció nélkül is válaszolunk. Igen.


18

Mindent, de bonyolultan

„Az internet leegyszerűsítve = információs szupersztráda, amelyen szerencsére akárhányan elférnek, nincs sebességi korlátja. Fókuszáljunk-e inkább a minőségi adatforgalomra = információraktárakra, -értelmezőkre, -hitelesítőkre, -átfordítókra, -továbbítókra, -elemzőkre és főleg az adott kontextusra (nyelvre, szituációra, végzettségre, célokra) Magyarországon?” Az ember áll a szavazómező előtt és sír. A kérdés tökéletesen feltehetetlen, de ha jóindulattal közelítünk hozzá és magyar nyelvtechnológiai fejlesztéseket, informatikai cégek támogatását, digitalizációt látunk bele, akkor nem is rossz ötlet.


InternetKon, nemzeti konzultáció, Deutsch Tamás, fizetős pornó


19

„A pornó ne legyen ingyen, fizessenek a retardáltak!"

Minden javaslatok legjobbika. 


20

És végül: „minek az internet?"

Hülyeségnek hangzik, pedig nem teljesen az. Ön például mikor kérdőjelezett meg utoljára csak azért egyértelműnek tűnő értékeket, hogy végigvegye, mik szólnak mellette? Ugye, hogy nem is annyira gyakori? A VS.hu-n egyelőre nincs még a kommentelés, de Facebookon vagy levélben szívesen fogadjuk a megfejtéseket erre a kérdésre.