Kijutott az Eb-re a válogatott, Norvégiának esélye sem volt

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Remek játékkal jutott ki a foci-Eb-re a magyar válogatott, miután Oslo után Budapesten is legyőzte Norvégiát. Priskin bombagólt lőtt, majd Böde fejese összezavarta a norvég védelmet. A vendégek szépítettek, de a párharcot Magyarország nyerte 3-1-re.


Eb-pótselejtező, visszavágó:
Magyarország-Norvégia 2-1 (1-0)
Budapest, Groupama Aréna, 26 186 néző, vezeti: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Magyarország: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Lovrencsics, Elek (Pintér, 46.), Kleinheisler (Németh K., 75.), Nagy Á., Dzsudzsák - Priskin (Böde, 60.)
Norvégia: Nyland - Elabdellaoui, Forren, Hovland, Aleesami - Skjelbred, Johansen, Tettey, Ödegaard (Helland, 46.), Elyounoussi (Pedersen, 46.) - Henriksen
gól: Priskin (13.), Nyland (öngól, 82.), illetve Henriksen (87.)
sárga lap: Nagy Á. (72.), Böde (81.), illetve Johansen (12.), Forren (65.)
Az első mérkőzésen 1-0-ra nyert Magyarország.


2. félidő

Generációk óta ilyen focimámorra vártunk - képgaléria a meccsről


A közönség a himnuszt énekli, a játékosok a pályán teszik ugyanezt, többen könnyeznek, szipog Dzsudzsák és Lovrencsics is.


93. perc: Még egy tétova norvég előreívelés. Nincs értelme. Csak az idő megy, vége a meccsnek, Magyarország 44 év után kijutott a foci-Eb-re!

92. perc: Elöl húzzák az időt a fiúk, mindenki áll a stadionban.

91. perc: Három perc ráadás, a magyarok jönnek szabadrúgással.

89. perc: Gyömöszölik a labdát a kapunk felé, de helyzet nincs, vagy ha mégis, Király van a magaslatán.

87. perc: Szépít Norvégia, Berget lövését még védi Király, majd Henriksen a bal alsóba zúzza a kipattanót.

85. perc: Megy előre Norvégia, mint mindig, de már ők is tudják, hogy nincs sok értelme, hármat kellene lőniük a továbbjutáshoz.

82. perc: Eldőlt! Böde fejelt Dzsudzsák szöglete után, Hovland elkotorta a labdát, ami a kapufáról Nyland kapus felé vándorolt, aki meg bepaskolta a kapuba. 2-0.

80. perc: Kényszerű csere az utolsó 10 perc előtt: a sérült Skjelbredet Berget váltja. Rögtön utána meglehetős brutalitással rántja le Böde Hovlandot, kap egy sárgát, zúg a „Szép volt Dani!”

77. perc: Henriksen lő alig fölé balról, éles szögből, 12 méterről.

76. perc: Pedersen elverekszi magát egy helyzetig, a közeli lövését Király védi. Okkal féltek tőle a norvégok. Pedersen nyolc méterről lőtt, elcsúszott a támasztó lába, de azért nagyon kellett Király is.

75. perc: Kleinheisler helyére Németh Krisztián áll be.

74. perc: Nagy teljesen üresen vezeti a labdát vagy 50 méteren át, de a beadásra elfárad.

71. perc: Bezzeg Dzsudzsák! Csinál egy cselt, jobb lábbal lő, Nyland bravúrral szedi ki a bal alsóba tartó labdát.70. perc: Norvég rohamok, de megint nem jutnak el lövésig: mire Skjelbred elszánja magát, Kleinheisler simán odaér, blokkol.

67. perc: Möllert nem nagyon érdekelte, hogy a tartalék játékvezető többször is jelezte neki, hogy nem tartózkodhat a szövetségi kapitánynak kijelölt zónában. Azért a bíró is kicsit elnézőbb volt a német világ- és Európa-bajnokkal.66. perc: Kleinheislert kaszálják el a 16-os előtt, most sincs szabadrúgás, aztán Lovrencsics lő laposan az oldalhálóba, tíz méterről, oldalról.

65. perc: egy szép akció: Kleinheisler Lovrencsicset indítja a bal szélen, ő bead, Böde nem tud fejelni, de majdnem. Aztán Forren rúgja meg Bödét, sárga lap.

63. perc: Kleinheislert leterítik, nincs szabadrúgás, a nézők tombolnak. Tetőfokára hág a hangulat.

60. perc: Böde érkezik Priskin helyére, közben volt egy norvég szöglet, amely kapustámadással ért véget.

58. perc: Dzsudzsák kavargat a bal oldalon, a lövése megpattan egy védőn, majd nagyot csattan a felső lécen. Valamiért a norvégok jönnek mégis bedobással.

57. perc: Norvégia Kleinheisler gólja óta esélytelennek tűnik, az idő elteltével pedig egyre inkább.

55. perc: Kádár és Helland is majdnem megsérül, miután összerúgnak. Helland Király kezébe íveli a labdát.

53. perc: Forren keményen odalép Priskinnek, aki bicegve ugyan, de visszaáll a játékba.

51. perc: Király magabiztosan védi Helland fejesét.

49. perc: Norvégia megy előre, mint mindig, most szabadrúgással próbálkozik. Elabdellaoui csavar balról, senki nem ér a labdához, ami elmegy a hosszú kapufa mellett.

A szünetben Helland és Pedersen is beállt, a magyaroknál Elek helyére jött Pintér.


Ne teljen eseménytelenül a szünet sem, nézze meg párszor Priskin gólját!1. félidő

45+1. perc: Vége az első félidőnek, Norvégiának mákszemnyi esélye sem volt. Magyarország összesítésben 2-0-ra vezet a párharcban, de van még 45 perc.

44. perc: Norvégia a magyar kapu közelébe sem jut. Igaz, cserébe Priskin és Dzsudzsák is leghátul szorgoskodik sokszor, hasonló alázattal, ahogy Gera játszott Oslóban. Aztán Hovland fejese a kapufa tövén csattan, a nézők Fülöp Mártont, az első meccs napján rákban elhunyt kapust éltetik.

42. perc: Dzsudzsák kapáslövésére jön ki a játék, újabb magyar szöglet. Kis idő eltelik a norvég sarokban, közel a félidő vége.

39. perc: Norvég szöglet, Priskin elfejeli, majd Fiola felszabadít. Újabb norvég szöglet, ebből meg egy Dzsudzsák, Kleinheisler, Priskin kontra lesz, a végén az utóbbi a kapusba lő.

36. perc: A helyszíni tudósítónk elcsípett egy műhelytitkot: Andreas Möller folyamatosan súg,segít Storcknak:35. Nagy Ádám szólózik egyet, bedobás a vége, ez pont jó a magyar válogatottnak. Hát még Kleinheisler vérbő keresztlabdája, amit a hosszún érkező Lovrencsics nagy erővel alig mellé fejelt.

30. perc: Szépen szöktetik Ödegaardot, a visszakanalazott labdája pontatlan, még mindig nem tűnik túl veszélyesnek Norvégia. Azért egy jó magyar kontra nem ártana lassan, hadd legyen csak ideges az ellenfél. Kontra helyett, Dzsudzsák végez el bűnrosszul egy szabadrúgást, jobbról, 30-ról.

27. perc: Rögtön egy helyzet, Aleesami közelről belerúgja Királyba, ám előtte Elyounoussi borzasztó lyukat rúgott.

25. perc: Ismét az az érzésünk támadt, mint az első meccs végén: Norvégia hiába támad, akkor sem rúgna gólt, ha két napig játszanánk. Ráadásul most kettőt kellene rúgnia. Így aztán semmire nem mennek az 58 százalékos labdabirtoklásukkal.

23. perc: Kleinheisler simán nyer egy párharcot Ödegaard ellen.

Ilyet se láttunk még: 20 perc után a kaput eltaláló lövések aránya 3:0 ide! És közülük egy a hálóig is eljutott:


Eb-pótselejtező - Magyarország-Norvégia

Priskin bombagólja


20. perc: Norvégia a padlón, most sok labdát eladnak a játékosai, viszont próbálnak visszatalálni a meccs elején mutatott játékukhoz.

16. perc: megjött az önbizalom, Kleinheisler vagy 30-ról lő, de borzasztó gyengén.

13. perc: Norvégia egyre csak támad, hasonlóan az első meccs második félidejéhez. Ámde Priskin meglódul, a 16-os bal csücskénél csinál két szép cselt, majd kegyetlenül a hosszú felsőbe zúdítja a labdát. Összesítésben már 2-0!11. perc: Johansen kap sárgát egy elkésett becsúszásért - Dzsudzsák kontrázhatott volna, a jobb oldalon méghozzá.

9. perc: Priskin cselezgetett a bal szélen, Kleinheisler szép csellel vette át a labdát, de norvég kontra lett belőle, de lövésig nem jutottak el. Előtte Lang és Dzsudzsák is mutatta a közönségnek, hogy buzdítsa a csapatot.

4. perc: Johansen szabadrúgását simán kifejeli Kádár és Priskin, sajnos az előbbi meg is sérült kicsit, mert összefejeltek. Maradt a játék a magyar térfélen, de gólhelyzet közelében sincsenek.

Norvégia kezdte a meccset. Rendkívül ideges mindkét csapat, Dzsudzsák vagy 35-ről lő kapura egy lepattanót, de Nyland biztosan véd. Valamivel nagyobb az iram, mint az első meccs elején, ahol a magyarok tudatosan is lassították a játékot. A védelem most is komótosan adogat, majd Lang vágja előre vaktában a labdát.


A kezdés előtt

Már a folyosón toporognak a játékosok. A válogatott 1997-ben jutott legutóbb pótselejtezőig, most viszont az akkori csúfos kettős vereség helyett idegenbeli győzelemmel nyitott. Óriási hangorkánban vonul pályára a magyar csapat. Szól a norvég himnusz, nem fütyülik ki, még hallani is a pár száz norvég szurkolót a lelátóról. A magyar játékosok arcán határtalan elszántság tükröződik, különösen Kleinheisler néz szúrós szemmel. Az egyperces gyászszünet után kezdődik a meccs.Tragikus előzmények

Több tragédia árnyékában rendezik meg a magyar-norvég pótselejtezős párharcot: még az első meccs napján meghalt Fülöp Márton, a mindössze 32 éves kapus, aki 2011-ben még védett a válogatottban, illetve Várhidi Pál, az Aranycsapat keretének tagja.


Az első, oslói meccset a taktikusan és fegyelmezetten focizó magyar válogatott nyerte 1-0-ra, majd másnap Párizsban brutális terrortámadást hajtottak végre, melyben 129-en haltak meg, és támadás történt a Stade de France-nál is, a francia-német barátságos meccs idején. Azonnal felvetődött a jövő évi, franciaországi Eb biztonságának kérdése. Ma este a történtek miatt a magyar és a norvég válogatott tagjai is fekete karszalagban játszanak majd.A találkozót nem halasztották el, de a szokottnál szigorúbb biztonsági intézkedéseket rendeltek el. Ugyanakkor a jóval szigorúbb beléptetés ellenére nem kellett sokat várni a szurkolóknak a bejutásra, egyikük azt mondta helyszíni tudósítónknak, hogy 10 perc alatt jutott be, egy másik drukkernek 4 percet sem kellett várnia a kapunál, pedig egy órával a meccs előtt már rengetegen voltak a stadion környékén.


Egy órával a kezdés előtt a stadionnál


Bernd Storck magyar szövetségi kapitány a szervezett védekezés fontosságáról beszélt, míg norvég kollégája, Per-Mathias Högmo azzal viccelt, hogy az első meccs után húsz órán át csak a kapura lövéseket gyakorolták - utalva ezzel a rengeteg kihagyott norvég helyzetre -, illetve elárulta azt is, hogy készültek a 11-es párbajra. Mert ha Norvégia 1-0-ra nyerne Budapesten, akkor hosszabbítás, majd büntetők következnének. Ám ha a magyar csapat nem kap ki, 1986 után ismét kijut egy világversenyre.A stadionban hideg van ugyan, de jó a hangulat. A magyaroknál nem játszik az első meccsen egy sárga lappal eltiltást összeszedő Gera Zoltán, illetve a sérülésből lábadozó Juhász Roland, kezdő viszont az első meccs meglepetésembere, a győztes gólt szerző Kleinheisler László. A norvégoknál is lesz egy csodagyerek ezúttal, a Real Madridban pallérozódó 16 éves Martin Ödegaard.


Hanem Oslóban nem ilyen körülmények várták a média munkatársait a sajtórészen:Az alábbi két szurkoló Borsod megyéből érkezett, és már a jövő évi Európa-bajnokság trófeáját tartották a kezükben. „Ma egy döntetlennel kijutunk az Eb-re, jövőre pedig meg is nyerjük. Ma rúgunk egy gólt, a magyar Rooney, Kleinheisler ismét betalál, aztán kihúzzuk egy iksszel. Egyébként a barátnőmnek Párizs a mindene, ezért ha kijutunk, akkor kimegyünk Franciaországba, és az Eb-n megkérem a kezét” – mondta a VS.hu-nak egyikük. Reméljük, a barátnője most nem olvassa ezt az élő közvetítést.A magyar válogatottnak Kansasből is szurkolnak, elvégre Németh Krisztián a helyi Cityben remekül szerepel.