Magyar neonácik Hitler-emléktúrájára figyelmeztet az osztrák sajtó

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Beliczay László

-

Csütörtöktől vasárnapig látogatnák végig a Führerhez kötődő helyszíneket. Az antifasiszták a hatóságoktól követelik, hogy akadályozzák meg a "barna bevásárlókörutat".


A neonáci Vér és Becsület magyarországi szervezete náci emléktúrát tervez Ausztriában és Bajorországban, írja a Die Presse az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva.

Információik szerint a túra csütörtöktől vasárnapig tart, és meglátogatják egyebek mellett a bécsi művészeti akadémiát, egy alsó-ausztriai katonai múzeumot, és Hitler szülőhelyét Braunauban. Minderre két helyi antifasiszta szervezet is figyelmeztet, és követelik a hatóságoktól, hogy akadályozzák meg a "barna bevásárlókörutat". Németországban Landshutban (Hitler ott volt börtönben és ott írta a Mein Kampfot), Nürnbergben, Münchenben és Berchtesgadenben, a "sasfészek" helyszínén számítanak a náci túrázók megjelenésére.

Az antifasiszták felhívták a figyelmet, hogy a Vér és Becsület (Blood and Honour) nemzetközi szervezetet Németországban betiltották, a számlájukra gyilkosságok és támadások írhatók, közölte a hírügynökség.

A Vér és Becsület nevű magyar szervezetetet egyébként ugyancsak betiltották, de Pax Hungarica néven gyakorlatilag változatlanul működnek tovább.

(Frissítés: a Pax Hungarica vezetője, Domokos Endre János, aki a magyar Vér és Becsület vezetője is volt, lapunkkal közölte: a két szervezetben az ő személye közös ugyan, de a Pax Hungarica nem utódszervezete a betiltott Vér és Becsületnek, a Pax Hungarica nem készül emléktúrára, tagjainak nincs közül erőszakos bűncselekményekhez.)