Magyar Nemzet: túlárazták a kiadványokat

Fotó: Polyák Attila

-

Csaknem háromszor akkora árat közölt a Miniszterelnöki Kabinetiroda a népszavazási kampányban a háztartásokba küldött kiadványok és a határon túliaknak postázott levelek kapcsán, mint amennyit a kormány két minisztere, Pintér Sándor és Trócsányi László elismert gyártási és terjesztési kiadások címén.


Túlárazások gyanúja is felvetődhet a népszavazással kapcsolatos tájékoztató levelek és a háztartásokba eljuttatott kiadványok ügyében, miután jelentős eltérések vannak az eddig megjelent kormányzati nyilatkozatok és válaszok között – véli a Magyar Nemzet. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a múlt héten a Magyar Nemzet érdeklődésére azt közölte, hogy a levelek és a kiadványok összesen bruttó 875 millió forintba kerültek. A kormány a népszavazási kampányban 4,2 millió háztartásba juttatta el a kék tájékoztató füzeteket, illetve a külföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak 500 ezer példányban küldtek ki leveleket. Erre ment el az említett összeg. A darabszámokról közérdekű adatigénylésre adtak tájékoztatást.

Csakhogy Harangozó Tamás (MSZP) írásbeli kérdésére a napokban azt a választ adta Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a füzetek terjesztésének költsége darabonként nettó 6,8 forint volt, míg a külföldi címmel rendelkező választópolgároknak kiküldött konzultációs levelek terjesztésének költsége az uniós országok esetében darabonként bruttó 245, az unión kívülieknél pedig bruttó 295 forintba került.

A gyártási kiadásokat firtató kérdésre ugyanaznap Trócsányi László igazságügyi miniszter adott szintén írásbeli választ az MSZP-s országgyűlési képviselőnek, eszerint a nyomdai kivitelezés darab­ára előbbi esetben 24,26 forint, míg a konzultációs leveleknél 2,59 forint volt nettóban.

Mindezek alapján a kék tájékoztató füzeteknél a gyártás és terjesztés költsége 4,2 millió darab esetén bruttóban számolva 165 674 040 forint volt, a külföldieknek küldött leveleknél pedig a magasabb, 295 forintos árat alapul véve bruttó 149 144 650 forint. Ezek együttes összege azonban a 315 milliót sem éri el, szemben azzal a 875 milliós adattal, amelyet a Rogán Antal vezette tárca közölt. Elképzelhető, hogy „kreatív költségek” is felmerültek ilyen esetekben, de a több mint félmilliárdos eltérést ez sem indokolhatja.

A lap megkereste az ügyben a Miniszterelnöki Kabinetirodát, de lapzártáig nem kapott választ, ahogy a kampány ügyében korábban feltett két másik kérdésére sem.

A népszavazást megelőző kampánnyal kapcsolatos pontos elszámolást pedig a jelek szerint titkolja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ameddig csak lehet. Legalábbis ez látszik abból, hogy a Rogán Antal vezette minisztérium augusztus eleje óta nem tett közzé adatot a kormányzati honlapon, azaz vélhetően ki akarják várni azt a három hónapot, ameddig halogathatják a szerződések közzétételét. Pedig a különféle számok már akkor is ellentmondásban voltak. A tárca ugyanis 8,4 milliárdos kampányköltésről számolt be, viszont a közérdekű adatigénylésekre adott válaszokból ennél jóval magasabb, 11 milliárd forint feletti összeg látszik. Sőt, az sem világos, hogy az augusztus 13-i kampányrajt utáni vagy az azt megelőző időszakra szóló üzenetekkel, mint például az Üzenjünk Brüsszelnek! szlogenekkel kapcsolatban közölték-e az említett számot. Továbbá titkolják a most zajló, Megüzentük Brüsszelnek: 98% NEM! a kényszerbetelepítésre szlogennel futó utókampány adatait is, mivel a Magyar Nemzet ezzel kapcsolatos kérdéseire szintén nem válaszolt a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Valószínű egyébként, hogy ez utóbbi szakaszra is a Rogán Antal Pasa parki szomszédja, Csetényi Csaba érdekeltségeibe tartozó cégekkel szerződtek, amelyek az eddigi hírek szerint összességében több száz millió forintos reklámközvetítői díj ellenében dolgozhattak.