Vérfagyasztó hajrá után jutottak ki Rióba a pólósok

Fotó: Waterpolo.hu / Dobos Sándor

-

Simának indult, a hajrára keserves lett a magyar-német olimpiai selejtező negyeddöntője. A Benedek-csapat 8-7-re nyert.


Férfi vízilabda olimpiai selejtező, negyeddöntő:
Magyarország–Németország 8-7 (1-0, 4-2, 2-1, 1-4)
gól: Erdélyi 2, Manhercz 2, Varga Dénes 3, Szivós 1

A férfi vízilabda-válogatott megnyerte a németek elleni negyeddöntőt a trieszti olimpiai kvalifikációs selejtezőtornán, ezzel kijutott a riói olimpiára. Könnyen indult a meccs, a remekül működött a magyar védelem, a félidőre 5-2-re elhúzott a csapat, az utolsó negyedre pedig négygólos előnnyel fordult.

Mi több, a zárónegyed is magyar góllal indult, 8-4 volt ekkor az állás, gyakorlatilag semmi izgalom nem volt. Aztán lett: a németek minden mindegy alapon kezdtek játszani, zsinórban négy gólt dobtak, többször az egyenlítésért támadhattak az utolsó két percben. Az utolsó pillanatokban Nagy Viktor tölt fölé egy lövést, és 2.7 másodperccel a vége előtt még sarokdobással jöttek a németek. Egy ejtés zárta a meccset, a felső lécre hullt a labda – csak ekkor sóhajthattunk fel megkönnyebbülten.


Benedek öröme


„Nem hiszem, hogy volt az életünkben nehezebb hét, mint ez – kezdte az értékelést Benedek Tibor szövetségi kapitány. – Nagyon nagy volt a tét, és bőven volt veszítenivalónk. Nem is lehetett könnyű torna ez, itt négy évről, és álmokról van szó. Nagyon sokat, túl sokat tettünk három év alatt ezzel a csapattal ahhoz, hogy ne legyünk ott Rióban.”

A kapitány hozzátette: „A csapat nagyon sokszor megmutatta ezen a tornán és ezen a meccsen is, mennyire erős.”

Varga Dániel azt mondta „csak keresem a szavakat, de úgy érzem, a nehezén túl vagyunk, ennél könnyebb lesz olimpiát nyerni”.

A magyar válogatott szombaton 19 órától a holland-francia meccs győztesével elődöntőzik majd.


1. negyed

Patrick Weissinger német kapitány lepacsizott a játékosaival, Benedek Tibor pedig húzott egy nagyon az ásványvízből. Pillanatok múlva kezdődik a meccs.


Ráúszásnál a magyarok elhozták a labdát, az első akció mindjárt emberelőnyt hozott, Erdélyi gond nélkül kilőtte balról a hosszú felsőt. A németek kihagyják az első akciót. A helyszínen lévő kollégánk, becslése szerint mintegy 40-50 magyar szurkoló van az uszodában.Mindkét oldalon egy-egy eredménytelen támadás, aztán Varga Dániel lövését blokkolják fórnál. A védekezést senki nem veszi félvállról, letelt az első negyed fele, és még mindig 1-0. Német emberelőny, de az időkérés sem segít, Stamm mellé lő. Továbbra is jól védekeznek a csapatok, a következő két-két akció után is marad a focis eredmény. Az utolsó egy perc magyar támadással telik, gól továbbra sincs, 1-0.


2. negyed

Magyar előnnyel indul a második negyedik is, Manhercz Krisztián hasonló gólt lő, mint Erdélyi, a copy-paste eredménye: 2-0. Nagy Viktor továbbra is remekel (bár eddig túl sok dolga nem volt), és szépen dolgozik a német védelem is. Támadásban marad a Benedek-csapat, Hárai megy egy kipattanóért, visszahúzzák, ötméteres. Varga Dénes kihasználja, 3-0.


A németek Nossek révén szépítettek, amire a mieink egy Szivós-Erdélyi összjátékkal válaszoltak: előbbi beúszott a kapu elé, utóbbitól jött a passz, Szivós pedig bevágta a ziccert. Csuk révén újra visszajöttek kettőre a németek, de Erdélyi gyorsan helyreállította a háromgólos különbséget - 5-2-es vezetéssel mehettünk a szünetre.3. negyed

Három jó hír a negyed elejére: a németek egyik legjobbja, Stamm kipontozódott, a németek 15 lövésből csak hatszor találták el a kaput, Zalánki Gergő pedig elhozta a labdát a ráúszásnál, igaz, az első támadásunkat egy eldobott labdával zártuk, míg a másodikat egy jó Manhercz-lövéssel, amit viszont Kong védett.


Zalánki labdaszerzése után lefordultunk, Manhercz harcolt ki ötméterest, amit Varga Dénes váltott gólra, hasonlóan ahhoz, ahogy már korábban is tette a meccsen. Ezt még egy remek blokkal is megtoldotta a saját kapunk előtt. Német időkérés után Nagy Viktor védett egy nagyot, majd emberelőnyt kaptunk: Varga Dénes lóbált hármat, majd kegyetlenül bevarrta (7-2).

Két perc maradt a negyedből, amikor a németek lőttek egy érvénytelen gólt, a túloldalon pedig Bukowski fogta le jól Vámost, akinek a lövését védte Kong. Szépen játszották meg a németek a Szivós kiállításáért járó emberelőnyt, Bukowski húzott be egy kezére ívelt labdát, 7-3 a negyed vége. Nincs sok izgulni valónk az utolsó negyed előtt.


Varga Dániel


4. negyed

Miénk az első támadás, és miénk az első gól is: Manhercz Krisztián vette be Kong kapuját egy fór végén. Erre Nossek válaszolt egy hihetetlenül mázlista, megpattanó lövéssel. A helyszínen aztán egy szép védés után Nagy Viktor nevét skandálták a magyar drukkerek. Julian Real mégis belőtte a németek ötödik gólját. A másik kapu előtt Erdélyi beadásából Hárai eresztett el egy csavart, amit védett Kong, Nagy Viktor kapuja előtt pedig Szivóst küldték ki, aki már nem is jöhetett vissza. Ez sem jó hír, de az sem, hogy Resztovics is betalált (8-6).


2:50-nel a vége előtt Varga Dániel lőtt felső lécet, a német kapus hátáról nem pattant be a labda. Egy furcsa szituáció után Bukowski egy gólra hozta vissza a németeket: kontrát fújtak a bírók a németekre, mi viszont nem dobtuk el a szabadot, a németek így kapták vissza a labdát.

Két magyar fór is kimaradt ezután, majd 51 másodperccel a lefújás előtt Benedek Tibor időt kért. Erdélyi lövését Kong védte. Fél perccel a vége előtt német időkérés, majd egy lövés, amit Nagy Viktor tolt fölé. 2.7 másodperccel a vége előtt még kiállították Varga Dánielt, német sarokdobás után Nossek ejtése a kapufára hullt – 8-7-re nyert a magyar válogatott, és utazhat Rióba.


Előzmények

A trieszti tornán a magyar válogatott megnyerte a hatcsapatos csoportját. Általában magabiztosan játszott, egy kellemetlen eredmény viszont becsúszott: Kanadával 14-14-es döntetlent játszott a csapat.


Csütörtökön Benedek Tibor csapata 16-7-re verte Szlovákiát, azaz a támadásokkal nincs gond, a szövetségi kapitány éppen ezért három-négygólos győzelmet vár.

Megpróbáltam úgy cserélgetni a játékosokat, hogy azért annyira ne fáradjanak el, és tudjanak pihenni. De ez az ötödik nap, az ötödik meccs, mindenki, az ellenfelek is fáradtak” – beszélt az egyik legfontosabb tényezőről a kapitány Szlovákia legyőzése után. A németek az olaszokkal játszottak csütörtökön, és a meccs végén már bevallottan pihentek a mai, kulcsfontosságú meccsre - ki is kaptak 12-6-ra.Legutóbb 2014-ben játszott a magyar válogatott a némettel, akkor két góllal győzött. Benedek egy frissebb élményt osztott meg: „Nemrég kétkapuztunk a németekkel, úgy érzem, ez előnyt jelent majd, annak ellenére, hogy könnyebben nyertünk ott.”

A mai találkozó győztese szombaton 19 órakor a francia–holland meccs nyertesével találkozik.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!