Magyar nagykövetek felelnek Kövér kijelentése miatt

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A szlovák és a cseh külügyminisztérium is bekérette Magyarország pozsonyi, illetve prágai nagykövetét az Országgyűlés elnökének a cseh sajtóban tett kijelentése miatt. Kövér úgy fogalmazott korábban, hogy „egyáltalán nem lett volna szabad, hogy a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagjává váljanak”.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Právo című cseh lap múlt pénteken megjelent interjújában a Benes-dekrétumokat érintve kijelentette: „egyáltalán nem lett volna szabad, hogy a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagjává váljanak, amennyiben jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul”.


Kövér az interjúban Eduard Benes egykori csehszlovák államfőnek a második világháború után kiadott dekrétumaira hivatkozott. Ezek a rendeletek a Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották őket állampolgárságuktól, és elkobozták vagyonukat. A dekrétumokat Csehország és Szlovákia is hivatalosan „kihunytnak” minősítették, de megtartották jogrendjükben, és hatályon kívül helyezésüket elutasítják.


Ezt követően hétfőn Magyarország pozsonyi nagykövetét, Czimbalmosné Molnár Évát bekérette a szlovák külügyminisztérium. A tárca nyilatkozatában hangsúlyozta: Szlovákia és Magyarország kapcsolatai – a két kormány igyekezetének köszönhetően – jelenleg történelmileg a legjobb szinten vannak. A két fél között zajló párbeszéd és együttműködés intenzív, ami bilaterális szinten túl a visegrádi négyek keretében és az összeurópai témák tekintetében is megfigyelhető. Megjegyezték: ezért érthetetlen, miért érzi szükségét Kövér László, hogy Szlovákia és újabban Csehország címére tett sértő kijelentéseivel megzavarja ezt a pozitív hangulatot.

„Kövér László legújabb kijelentései, miszerint Szlovákiának és Csehországnak nem kellett volna az EU tagjává válnia, szakmaiatlanok, és nem felelnek meg a kölcsönös kapcsolatok színvonalának” – írta a szlovák szaktárca, hozzátéve: elvárják, hogy a jövőben Kövér László tartózkodjon a hasonló kijelentésektől.


Ugyanezen okból kifolyólag a prágai magyar nagykövetnek, Pető Tibornak is be kell fáradnia kedden a cseh külügyminisztériumba.


Az ilyen szavak kívül esnek a mai valóságon, és értelmetlenül zavarják a regionális együttműködést” – mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés szünetében újságíróknak. Közölte, hogy keddre magához kérette a prágai magyar nagykövetet, akitől magyarázatot vár a magyar házelnök kijelentésére. Pető Tibor nagykövet az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy bekérették a cseh külügyminisztériumba.

„Azt szeretném, hogy ilyen dolgok ne terheljék kapcsolatainkat” – szögezte le nyilatkozatában a cseh diplomácia vezetője. Szerinte Csehország mindent megtesz a közép- és kelet-európai országok együttműködése érdekében, de az ilyen nyilatkozatok ezt az igyekezetet állítólag nehezítik.
„A hasonló, múltba néző nyilatkozatok ezt az igyekezetet szerintem teljesen értelmetlenül akadályozzák” – tette hozzá a miniszter.