Magyar mentőcsapat indult Szerbiába az árvíz miatt

Fotó: MTI/AP/Szerb rendőrség / MTI/AP/Szerb rendőrség

-

Délelőtt elindult Budapestről Magyarország hivatásos mentőalakulatának (HUNOR) egy csoportja, hogy segítsék a szerbiai árvízi mentést.


Bakondi György, országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta a szerb segítségkérésre a magyar kormány haladéktalanul válaszolt. A HUNOR 26 emberrel hat csónakkal, egy mentőhelikopterrel és hét gépjárművel csatlakozik a szerb árvízi mentéshez. Magyarország ezen felül további helikoptert és eszközt is felajánlott, de erre Szerbia egyelőre nem tartott igényt - tette hozzá a főigazgató.  


-


Rade Drabac szerb nagykövet megköszönte a magyar kormány segítségét, s kiemelte: Szerbiában még soha nem volt ilyen mértékű árvíz. Van olyan 100 ezer lakosú város, a Belgrád környéki Obrenovac, amelyet gyakorlatilag teljesen elöntött az ár. Sokan menekülnek a vízzel elárasztott településekről - fejtette ki a nagykövet, hozzátéve: több folyón további árhullámok várhatók. A szomszédos országok többsége, valamint Oroszország és az Európai Unió számos országa mentőcsapatokat, szivattyúkat, csónakokat és élelmiszert küldött a nyugat-balkáni országba. A kedd óta Szerbia felett dühöngő Tamara nevű (Európa más részein Yvette-ként ismert) vihar péntekre jelentősen vesztett erejéből, továbbhaladva elérte Boszniát, majd meggyengülve Horvátországban és Szlovéniában folytatta útját. A szerbiai meteorológusok szerint a statisztikai lehetősége annak, hogy egy ilyen erejű ciklon elérje Szerbiát, nagyon alacsony - írta szombaton a Magyar Szó című újvidéki napilap. A ciklon Közép- és Kelet-Európa felett dühöngött napokig, és Szerbia pontosan a középpontjában volt. Az ezen a területen szokatlan meteorológia jelenség mélységével és erejével is - helyenként óránként 90-100 kilométeres sebességű szél - egyedülálló volt, ezen kívül rekordmennyiségű csapadékot hozott, elárasztva szinte egész Szerbiát - fogalmazott az újság. Az ország teljes területén négy nap alatt 15 és fél ezer embert mentettek ki. Bevetették a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget is. Sok helyen kizárólag csónakokkal és helikopterekkel folyik a mentés, az áradó folyók miatt ugyanis szárazföldi úton megközelíthetetlenek a települések. Jelenleg majdnem 100 ezer háztartásban nincs áram. Aleksandar Antic energiaügyi miniszter kijelentette: nem lesznek áramkorlátozások, az energiaellátás egyelőre stabil. A legsúlyosabb a helyzet a szerb fővárostól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon, ahol a teljes lakosságot ki kellett telepíteni a Kolubara folyó áradása miatt. Predrag Maric, a rendkívüli helyzetek osztályának vezetője azt mondta, megkezdődött a halottak elszállítása, azt azonban egyelőre nem közölte, hány áldozata van az árvíznek a településen. Az ország több városából is önkéntesek indultak Obrenovacra, valamint a Száva partján fekvő Szabácsra (Sabac), ahol szintén a teljes lakosságot evakuálni kell. A különböző humanitárius szervezetek és egyházak adományokat gyűjtenek, élelmiszerre, ruhaneműre, vízre, gumicsizmára és csónakokra van szükség. Az árvízkárosultakkal való együttérzés jeleként szinte minden kulturális eseményt lemondtak Szerbiában, elhalasztották a különböző koncerteket, előadásokat és a múzeumok éjszakájának programjait is. Az országban 117 éve nem esett ennyi eső.