Magyar Magyarország és szemöldökcsipesz – vége a parlamenti szünetnek

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával megkezdődött a parlament őszi ülésszaka.


Sikerült a munkaalapú gazdaság felépítése, a gazdaság működik, Magyarország olyan ország, amely képes minden polgárának munkát adni, aki dolgozni akar – mondta Orbán Viktor. A parlamenti őszi ülésszakát megnyitó napirend előtti felszólalásában a kormányfő az államadósság csökkenését, a gazdaság bővülését, a foglalkoztatottak számának növekedését és a munkanélküliség csökkenését is említette. Azt mondta, karnyújtásnyira van a teljes foglalkoztatottság. Szerinte a béremelések miatt egyre több embernek megéri dolgozni Magyarországon.

A családpolitika továbbra is a kormányzati munka középpontjában marad – mondta a miniszterelnök. Ez magában foglalja a családi adózást, a gyermek-egészségügyi ellátást, az oktatást, a sportot, a lakástámogatást és a munkahelyvédelmi akciótervet. Magyarország elég erős ahhoz, hogy 467 ezer gyermek ingyenesen kapja az étkezést a bölcsődében, az óvodában és az iskolában – mondta Orbán, aki szerint az összes diák 85 százaléka térítésmentesen kap tankönyvet.

500 ukrán gyermek magyarországi nyaralásáról Orbán mondta: Magyarországot fájdalmasan érinti az ukrán politika döntése, hogy megfosztja a magyar gyermekeket a felső tagozattól kezdve az anyanyelvű oktatástól.


Megerőszakolás és konzultáció

A miniszterelnök bevándorló és nem bevándorló országokról is beszélt. Napirend előtti felszólalásában azt mondta: "mi magyar Magyarországot akarunk" és "egy európai Európát is szeretnénk". Szerinte a választóvonal abban áll, hogy vannak a bevándorlást elfogadó, helyeslő, sőt időnként szervező országok, s vannak olyanok, mint Magyarország, amely ragaszkodik a biztonságához, életformájához, nemzeti, vallási, kulturális identitásához.

Szerinte Európa jövője azon múlik, hogy a két országcsoport tiszteletben tartja-e egymás demokratikus népakaratát.

Ma a bevándorló országok úgy kívánják feloldani az ellentéteket, hogy azt javasolják: legyünk mi is bevándorló országgá és ha erre nem vagyunk hajlandóak, akkor megerőszakolnak és rákényszerítenek bennünket – mondta Orbán. Szerinte erről szól a kötelező kvóta, és ezt a tervet Soros György tervének tekinti, mert ő fogalmazta meg, tette közzé a saját neve alatt.

Az is mondta, hogy a brüsszeli bürokraták a "Soros-tervet" valósítják meg, és "Soros tenyeréből esznek". A miniszterelnök a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáción való részvételre buzdított.

A kormány a nyáron is folytatta a brüsszeli kényszer-betelepítési tervek elleni küzdelmet. Orbán szerint a világban zajló átrendeződés következménye az a népmozgás, amely Európát is elérte, ráadásul ez egybeesik "az iszlám legújabb világoffenzívájával" is. Az EU elhibázott bevándorlás- és külpolitikát folytat – mondta Orbán. Szerinte az EU ragaszkodik hibáihoz, ezért Európa egy olyan kontinens, amely nem védi, hanem kinyitja külső határait, “ami újabb csábítást jelent népvándorló tömegeknek. "Amit eddig láttunk, csak a bemelegítés volt" mondta Orbán, és egy előrejelzésre utalt, amely szerint 2020-ig 60 millió ember mozdul meg Afrikából, döntően Európa felé.

Orbán az elhibázott brüsszeli politika következményének nevezte a terrorcselekményeket, a közbiztonság drámai romlását és Európa demográfiai, vallási, kulturális arculatának megváltozását.

"Ez az, amitől meg akarjuk védeni magunkat, Magyarországot, Közép-Európát, és ha még lehet, az egész EU-t is" – mondta Orbán.


Kerítés és lebontás

A kormányfő felszólalására Vona Gábor reagált, aki szerint Orbán lánglelkű demokratából despota lett. Kádár és Rákosi szellemét idézi a Házba – mondta Vona. A Jobbik elnöke szerint a kormányfőnek nem maradt más csak a foci, a szotyi és a kisvasút. Vona azt mondta: 2018-ban a Jobbik fogja nyerni a választásokat, a kerítés viszont marad, sőt határőrséget is állítanak mellé.

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője azt mondta: Don Quijote harcára emlékezteti Orbán nagy bejelentése, miközben egy rohadó országot lát az MSZP politikusa. Egy olyan ember beszél kereszténységről, aki elengedett egy iszlám gyilkost, aki megölt egy keresztény embert Magyarországon – mondta Tóth. Szerinte a szocialisták elszámoltatnák Orbánt.

A szocialisták és a Fidesz által 30 éve épített politikai építményt le kell bontani. Szél Bernadett. Szerinte ebben az nem vehet részt, aki a felépítésben is részt vett, az országnak pedig egy 21. századi fordulatra van szüksége. Szél szerint Orbán a múlt, és ők a jövő, az LMP következik.


Határ és veszély

A nyár során elszaporodtak a miniszterelnök-jelöltek – mondta viszontválaszában Orbán. Vonának azt mondta: a kormányzáshoz komolyabb eszközökre van szükség, mint egy szemöldökcsipeszre – írja az atv.hu. Tóthnak pedig azt mondta: nem lehet mindent megígérni, és az ellenkezőjét cselekedni. Szerinte nem lehet egy országot olyanokra bízni, akik nem is ismerték fel a határnál lévő veszélyt.