Magyar légtéren át repült Szíriába egy orosz katonai utasszállító

-

Az oroszok egyre több támogatást adnak Bassár el-Aszad szír elnöknek, légi úton is küldenek segély- és fegyverszállítmányt a damaszkuszi rezsimnek. A Magyar Nemzet úgy tudja, a Latakiába tartó orosz katonai utasszállító repülőgép legalább egyszer Magyarország felett is átrepült.


Azzal, hogy Aszad elnököt támogatja, Oroszország szembemegy az Amerika vezette koalícióval. A repülésre két útvonalat használnak az oroszok, az egyik érinti Magyarországot is.


Miután Amerikának nem tetszik a támogatás, a szövetséges kelet-európai országokat felszólította arra, szigorúan járjanak el az engedélyek kiadásakor. Mivel az orosz gépek sokszor a Fekete-tenger–Bulgária–Görögország–Szíria útvonalat használták, az amerikai ellentevékenység elsősorban Szófiára irányult – írja a lap -, amely hamar lépett: a bolgár külügyminisztérium kedden közölte, nem engedélyezi az orosz gépek átrepülését, mert kétségei merültek fel a gépek rakományával kapcsolatban.

Moszkva alternatív útvonalat keresett, a lap úgy tudja, sikerrel is járt. A bolgár korlátozás után Belarusz, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Macedónia és Görögország érintésével repültek az orosz gépek Szíriába.