Magyar kézben a Budapesti Értéktőzsde

Fotó: MTI / Simó Endre

-

A jegybank 13,2 milliárd forintért vette meg, a cél a részvénypiac élénkítése.


Nemzeti tulajdonba került a Budapest Értéktőzsde (BÉT), miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvásárolta az osztrák CESEEG AG és az Österreichische Kontrollbank AG 68,8 százalékos részesedését – jelentette be a jegybank. Az MNB így minősített többségi tulajdont szerzett a börzén: korábbi 6,95 százalékos tulajdonrészét így 75,8 százalékra növelte. A tranzakciót még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, így a jegybank tervei szerint 2015 végére zárulhat le az ügylet – hangzott el az MNB sajtótájékoztatóján.

A jegybank összesen 13,2 milliárd forintot fizet a tulajdonrészért, az árat egy független, nemzetközileg elismert tanácsadó cég értékelése alapozta meg – közölték. A jegybank itt nem állna meg: a nagyszámú kisrészvényesnek is vételi ajánlatot kívánnak tenni. Nagy Márton alelnök elmondása szerint ez 2016 első hónapjaiban várható. Akárcsak az új stratégia kidolgozása.

A jegybank nem titkolja: vonzóbbá szeretné tenni a tőzsdét a hazai cégek számára. Mint közölték: a BÉT a tőkebevonási lehetőség biztosítását az elmúlt években egy régiós tőzsdeszövetség, a CEESEG tagjaként kevésbé töltötte be. Így ma a külföldi cégek túlsúlya a jellemző, emellett a kibocsátások száma és a forgalom is jelentősen csökkent, olyannyira, hogy az állam beavatkozása vált szükségessé.


Nem viszik tőzsdére az MKB-t

Az MKB száz százalékának eladását tervezik. Első körben nem vezetik be a tőzsdére az állami kézbe került pénzintézetet, vagyis azt magyar vagy külföldi befektetők vásárolhatják meg – mondta el az MNB sajtótájékoztatóján Nagy Márton alelnök. A kérdés az, hogy az új tulajdonos mennyire lesz tőkeerős, és milyen árat kínál az MKB-ért, ahogy az is számít, hogy a vevőnek a bankkal kapcsolatos tervei a magyar bankrendszer érdekeit szolgálják – tette hozzá.