Magyar katonák is mennek a Baltikumba

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A visegrádi négyek egy századnyi katonát küldenek. Háromhavonta váltják egymást.


A NATO kétnapos brüsszeli tanácskozásán a Visegrádi Csoport védelmi miniszterei külön is egyeztettek a balti - az észt, a lett és a litván - szövetségesekkel. Az ukrajnai válság miatt a keleti tagállamok biztonsági helyzete jelentősen romlott, és a visegrádi négyek a gyakorlatban is hozzá kívánnak járulni a három balti állam biztonságának szavatolásához.

Megegyeztek, hogy a NATO keretei között jövőre a visegrádi országok egy századnyi katonát állomásoztatnak a Baltikumban. A cseh, lengyel, magyar és szlovák alakulatok háromhavonta váltják egymást, és közös kiképzési tevékenységet folytatnak a baltiak kijelölt egységeivel - mondta Simicskó István.

A magyar honvédelmi miniszter részt vett a Németország-vezette képességfejlesztési munkacsoport ülésén is. Ebben 16 tagország hangolja össze katonai képességeinek fejlesztését. Az együttműködéssel hatékonyabban teljesíthetők a NATO-ban vállalt haderő-fejlesztési célok. A honvédség számos területen a visegrádi négyek hadseregeivel együttműködve fogja fejleszteni képességeit. Közösen kiképzésekkel és többnemzeti hadgyakorlatokkal fokoznák a katonai alakulatok együttműködési képességét - mondta Simicskó.

Ez lesz az első olyan miniszteri tanácskozás, amelyen meghívottként, megfigyelői minőségben Montenegró védelmi minisztere is részt vesz, és a tárgyalóasztalnál már 29 miniszter ül. Az Országgyűlés hétfőn erősítette meg Montenegró csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Ezzel Magyarország - Izland és Szlovénia után - harmadikként ratifikálta a nyugat-balkáni ország belépését az Észak-Atlanti Szövetségbe.