Magyar kamionban halt meg egy menekült Calais-nál

-


A helyi hatóságok szerint a falemezeket szállító teherautó sofőrje reggel 8 óra körül a kikötőhöz vezető gyorsforgalmi úton ismeretlen okokból hirtelen fékezett, majd megállt, hogy ellenőrizze a szállítmányt. Ekkor fedezte fel a kamionban a férfi holttestét. A húszéves iraki a prefektúra szerint feltehetően a fékezés következtében ráboruló rakománytól halt meg. Két családtagjával bújt el a teherautóban; ők jól vannak.

A prefektúra az MTI-nek megerősítette, hogy a kamiont egy magyar állampolgárságú sofőr vezette. A La Voix du Nord című regionális lap honlapján közölt fotók szerint a teherautón a Waberer's felirat látható. Az ügyben a Boulogne-sur-Mer-i ügyészség indított vizsgálatot, amelyről későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

Hivatalos adatok szerint június 26. óta ez volt a tizenkettedik alkalom, hogy egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán, vagy annak közelében baleset vagy áramütés miatt meghalt. Öt nappal ezelőtt egy tehervonat ütött el egy kiskorú szíriait az alagútban, amikor megpróbált átjutni Angliába.

Calais kikötővárosában és környékén mintegy 3 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva, átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis az a vélekedés terjedt el köztük, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország.