Magyar Idők: Tasnádon nyitna menekültszállót a román kormány

-

A magyar határtól 30 kilométerre tervezett menekülttábor létesítése ellen a település vezetése és a lakosság is tiltakozik.


Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a lap megkeresésére elmondta: a román kormány illetékesei senkivel nem egyeztettek előzetesen, még az önkormányzat tagjait sem értesítették az elképzelésről. „Amint tudomást szereztünk a tervekről, tiltakozó akció indult, sikerült összegyűjteni több ezer aláírást. Jómagam interpellációt nyújtottam be Petre Toba belügyminiszternek, erre azonban a mai napig nem kaptam hivatalos választ" - mondta a képviselő.


Szerinte Szatmár megye földrajzilag sem indokolt helyszín, hiszen több mint 500 kilométerre van a délnyugati határrésztől, ezért ésszerűbb volna Temes vagy Krassó-Szörény megyében elhelyezni a migránsokat. Kereskényi szerint a legjobb megoldás az lenne, ha Románia is kerítést húzna az adott határszakaszra. „Talán még nem késő észbe kapni, hiszen a menekültáradat nem fog enyhülni" – mondta.

A román belügyminisztérium a Tasnádon található régi csendőrlaktanyában helyezné el a menekülteket, ennek korábban csak egy részét újították fel.