Magyar hírességet játszhat Johnny Depp

Fotó: AFP / ANDREW COWIE / AFP / ANDREW COWIE

-

Most folynak a tárgyalások arról, hogy Johnny Depp alakítsa-e a jövőben a világhírű bűvészt, Harry Houdinit. Depp karaktere passzolna a saját maga köré remek marketinget és mítoszt építő Houdinihez, és jól is jönne már egy markáns szerep A magányos lovas és a Transzcendens bukása után. A film könyvadaptáció lenne.


A Lions Gate és a Summit Entertainment vásárolták meg a The Secret Life of Houdini -The Making of America’s First Superhero című könyv megfilmesítési jogát. A 2006-ban megjelent könyv nem a magyar származású (a mai budapesti Csengery utcában született) szabadulóművész munkásságát mutatja be, hanem inkább Houdini színfalak mögötti életét vázolja elénk. A könyvből készült adaptációt Dean Parisot (Red 2, Dick és Jean trükkjei) rendezi majd, és valószínűleg ez év novemberében kezdődik a forgatás, eltolva ezzel 2015-re a már régóta beígért Karib-tenger kalózai ötödik részének összerakását. Depp egyelőre nem túl jó időszakát éli. Teli lehet a határidőnaplója: az Alice Csodaországban második részét is vele forgatják majd, a Whitey Bulger gengszter életét feldolgozó, szintén könyvadaptáción alapuló, filmet is a napokban kezdték forgatni Bostonban. Az utóbbi időben azonban a vele készült blockbusterek sorra elbuktak. A magányos lovas és a Transzcendens sem felelt meg az várakozásoknak.


-


Houdini szerepe viszont valószínűleg testhez álló lesz, újabb reményeket fűzhetünk egy Depp-filmhez. A maga köré remek mítoszt alkotó, és saját magának tökéletesen marketingelő Houdini egy vérbeli megszállott figura volt, Deppnek pedig jól állnak a zseni, kissé őrült figurák. Harry Houdini trükkjeit rajta kívül csak négy szárnysegédje ismerte, és mind a születésével, mind a halálával kapcsolatban mítoszt teremteni maga köré. Weisz Erik néven született Budapesten, bár azt vallotta magáról, hogy a napvilágot először Amerikában látta meg, abban az országban, ahova még gyerekként a szüleivel emigrált. A bűvész nem csak illuzionista volt, de egyfajta Sherlock Holmes is, aki szabadidejében a csaló médiumokat és a sarlatán spiritisztákat próbálta leleplezni. Houdini 52 éves korában vakbélgyulladásban halt meg, noha egy olyan pletyka is terjed róla, hogy egy egyetemi órája alatt megkérte az egyik hallgatóját, hogy adjon egy öklöst a hasába. Az ütés állítólag olyan erős volt, hogy attól a vakbele gyakorlatilag szétrobbant. A „Bilincsek királyát” George Bernard Shaw, a drámaíró Jézussal egy lapon emlegette.