Magyar hajók mentenek Szerbiában

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Szerbiában újabb hideghullám jön, nem győzik feltörni a jeget a befagyott folyókon.


Magyarországról 2 jégtörő hajó indult Szerbiába, ahol óriási károkat okozott a Dunán feltorlódott jég. Szerbiának csupán egyetlen használható jégtörője van, így a korábbi években is Magyarországtól kért segítséget, illetve magyar hajókat bérelt.

A dunai zajlás előtt figyelmeztették a hajók és csónakok tulajdonosait, hogy időben gondoskodjanak járműveik védelméről, ám ezt nem mindenki tette meg. A Duna és a Száva szerbiai szakaszán már egy hete betiltották a hajózást, a folyók nagy része ugyanis befagyott. Szerbiában hétfőtől újabb hideghullámra lehet számítani. Az utóbbi néhány nap enyhébb időjárását péntekig ismét fagyok váltják fel, a hőmérséklet -4 és -10 Celsius-fok között alakul, és havazás is lehet.

A magyar jégtörőket a Duna szerb–horvát szakaszán vetik be, mert szombaton jelezték, hogy a magyar határ és Vukovar között torlaszok alakultak ki. Apatinnál 2000, Dályánál 200 méter hosszan alakult ki álló, illetve lassan mozgó jégtorlasz. Magyarország hétfő reggel – 15 emberrel a fedélzeten – indította útnak a Baján állomásozó Jégtörő XI. és a Jégtörő VI. nevű hajóit. A tervek szerint már kedden munkához látnak.