Magyar gyerekek rajzai a világ legjobbjai között

Forrás: Roma Sajtóközpont

-

Berettyóújfalu környéki hátrányos helyzetű gyerekek a Kínában megrendezett 46. Nemzetközi Gyermek Képzőművészeti Versenyen szerepeltek igen szépen. 20 alkotásból 9 kapott elismerést.


Kínában rendezték meg a 46. Nemzetközi Gyermek Képzőművészeti Versenyt, melyben az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola 20 alkotással pályázott, ők voltak az egyetlen pályázók Magyarországról – írta a Roma Sajtóközpont.


A 20-ból kilenc kapott elismerést: kettő arany-, illetve egy ezüst minősítésű díjat, valamint további hat került be a válogatott pályaművekből álló kiállításra.

A versenyre 47 országból pályáztak, egy országból maximum 60 alkotást lehetett küldeni. A kiállításon 619 kiválasztott pályamunkát mutattak be, ezek között van a kilenc magyar. Arany minősítésű díjból pedig húszat osztottak ki, köztük a két magyar gyerek rajzát.


Nagyon fontos, hogy ez egy idegen közeg volt, a zsűri minden előzetes tudást nélkülözve választotta ki a díjazott rajzokat. A szakembereknek nem volt információjuk a pályázó gyerekek hátteréről, életkörülményeiről

– mondta L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, aki hozzátette, a gyerekek nagyon menőnek tartják, ha idegennyelvű oklevelet kapnak, most pedig kaptak angol és kínai nyelvűt is.


Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola 1999 óta foglalkozik tehetséggondozással Berettyóújfalun és környékén. Növendékeik 70 százaléka hátrányos helyzetű, és több mint 300 halmozottan hátrányos helyzetű roma kisiskolás jár hozzájuk.