Magyar gyártóktól kértek adatokat a halálos francia gyógyszertesztről

-

Érintett Magyarország az egy önkéntes halálával végződő francia gyógyszertesztben? A gyógyszerészeti intézet tagad és vizsgálódik.


Magyarország nem érintett az egy francia önkéntes halálával végződő francia gyógyszertesztben az ilyen teszteket engedélyező intézet szerint, de a francia hatóság már kérte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) segítségét. Az intézet közleménye szerint a francia hatóságok megkeresték őket a hatóanyagot gyártó cég kapcsán, az intézet pedig nyilatkozattételre szólította fel az érintett gyártókat. Az OGYÉI az adatok beérkezéséig nem közöl további információkat.

2007 óta körülbelül 12 500 egyes fázisú klinikai vizsgálat zajlott le az Európai Unióban nagyobb incidens nélkül. Magyarországon soha nem volt példa a franciaországihoz hasonló esetre – írja az OGYÉI közleménye.


Véletlenül senki sem kap tesztgyógyszert

Magyarországon gyógyszertesztet az OGYÉI jóváhagyásának és a Egészségügyi Tudományos Tanács kutatásetikai bizottsága állásfoglalásának birtokában lehet elkezdeni. A különböző klinikai vizsgálatokból évente átlagosan 350-et végeznek el Magyarországon, a résztvevők száma pedig nem több ötezer főnél.

A legszigorúbb feltételekkel rendelkező egyes fázisú vizsgálatokból, amelyek az állatkísérletekből számolt adagolások tesztelésére, valamint a kiürülési időre vonatkoznak, évi 10-20 zajlik le.