Magyar Gripenek fogtak el egy orosz gépet a Baltikumban

-


Megvolt az első elfogással járó éles riasztás a balti országok légtérrendészeti feladatait ellátó magyar kontingens szolgálatának kezdete óta, közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A magyar Gripeneket pénteken kora este egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba, majd követve a nemzetközi eljárásrendet, sikeresen elfogták és azonosították a riasztást okozó orosz An–26-os katonai szállító repülőgépet a Balti-tenger felett. A felszállást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el.

A NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében idén szeptembertől, négy hónapon keresztül Magyarország látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét vezető nemzetként, Németországgal közösen NATO-parancsnokság alatt. A misszióban több mint nyolcvan magyar katona és négy JAS–39 Gripen repülőgép vesz részt.

Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik vadászrepülőgépekkel. 2004-es NATO-csatlakozásuk óta a szövetséges országok garantálják légterük biztonságát, melyet a kollektív védelem jegyében, négy hónapos váltásokban végeznek.
Magyarország első alkalommal vesz részt a küldetésben, de vállalta, hogy 2019-ben ismét négy hónapot tölt Gripenjeivel a térségben – írja a szakminisztérium.