Magyar–görög: egy–null ide, egy ronda, csúnya kis potyagóllal?

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Mit ígér Dárdai, mi a gond Szalaival, és mit mondanak a bukmékerek? Minden, amit a magyar–görög Eb-selejtezőről tudni kell, avagy hajlakkot és parfümöt bevinni tilos!


A mint akarva-akaratlanul

Egy év alatt mennyit változik a futballvilág! Tavaly becsapottnak és megalázottnak éreztük magunkat, az ún. szakmai munkát ugyanis – az MLSZ jóvoltából – Pintér Attila felügyelte, ennek megfelelően a magyar válogatott az alagsor legmélyén bolhászkodott – a görögök pedig a világbajnokságra készültek. Azóta fordult a kocka. A legkevésbé sem bánjuk. (De azért akarva-akaratlanul is arra gondolunk: miért kellett egy éven át Pintérrel büntetni bennünket?)


B mint bukmékerek

A bukiknál ez a meccs egál, a győzelmi szorzók nagyjából egyformák, Magyarország: 2,60; Görögország: 2,75. Akad olyan brit fogadóiroda, amelyiknél arra is lehet fogadni, hogy Kádár Tamás három gólt lő (az ellenfél kapujába), egy ilyen „fantasztikus hattrick” ötszázszoros pénzt fizet.


Cs mint csoda

Nem is olyan régen a görögök még a 8. helyen álltak a világranglistán, és 17 meccses veretlenségi szériát ünnepeltek. Ma csoportutolsók (4 kör után 0-1-3), s tulajdonképpen csodára lenne szükségük ahhoz, hogy kijussanak az Eb-re – vagy hogy egyáltalán feltámadjanak haló poraikból. (Csak ne most, csak ne most…)


D mint Dárdai

A finnek elleni meccs koreográfiáját pontosan megjósolta. Most sem ígér tiki-takát, csak vért, verítéket és (remélhetőleg: öröm-)könnyeket. „Senki ne számítson szép játékra, az eredmény mindennél fontosabb” – mondta a szövkap.E mint egy–null

Ez volna az álomeredmény. Egy–null, ide. Ronda, csúnya kis potyagóllal. Egy alig-góllal. Egy kapuba csorgó, a gólvonalon éppen csak átvánszorgó labdával. Magyarország–Görögország 1–0, gólszerző: Manolasz (öngól). Ez így oké, nem?


F mint fiatalok

Amikor egy független auditáló cég, a belga Double Pass tavaly nyáron arra a következtetésre jutott, hogy utánpótlásunk jelenlegi rendszere „nem alkalmas az eredményes működésre”, akkor az érintettek közül sokan felhördültek. Pedig elég megnézni az A válogatott keretét: az utólag meghívott Lang Ádámon kívül hány 23 éven aluli játékos szerepel benne?


G mint Guzmics

Jaj.


H mint ha

Ha nyerünk, akkor Dárdai a mennybe megy, s onnantól kezdve nem a pótselejtező, hanem a „csont nélküli” továbbjutás lesz a cél (a csoportok első két helyezettje automatikusan továbbjut). Ha ikszelünk, akkor sincs veszve semmi, megmarad a 6 pont előnyünk a görögökkel szemben, egy rivális kipipálva. Ha kikapunk, akkor… (Akkor majd az újságírókra fogjuk, mint Pintér.)


I mint irodalom

Esterházy Péter írja az Utazás a tizenhatos mélyére című könyvében, hogy 1985-ben a helyszínen nézte meg az AEK Athén–Real Madrid-mérkőzést, öccse, Esterházy Márton ugyanis akkoriban az AEK-ban légióskodott.


Az öcsém ott akkor nagyon népszerű volt, ha csak hozzáért a labdához, felugrott a hetvenezer ember (illetve 69 999), és az én nevemet kiabálták. Most is libabőrös leszek, ha rágondolok. Egyszerű dolgok ezek.

J mint játékvezető

Az orosz Szergej Karasevvel jó lesz vigyázni, mert nem az a viccelődős típus. Tavaly ő vezette a Schalke–Sporting-meccset (1 piros, 2 büntető), két éve pedig a Gladbach–Laziót (1 piros, 3 büntető).


K mint káosz

[Gör.: khaszkó, jelentése: rendezetlenség, fejetlenség.] Mai görög futballviszonyok. Lásd még: bundabotrány, szurkolói háborúk, felfüggesztett bajnokság.


L mint lista

Nyolcvanhatodszor lehet ma válogatott Juhász Roland, s ezzel az örökranglistán megelőzi Puskást, és beéri Grosicsot.


M mint mágus

Így becézik a görögök új szövetségi kapitányát, az uruguayi Sergio Markariánt. Peru válogatottjával bronzérmes lett a Copa Américán. Maradjon is ez a legnagyobb sikere.


N mint néző

Telt ház lesz a Groupama Arénában, ez biztos. De az is biztos, hogy – az MLSZ intézkedéseire adott válaszként – ezúttal is hiányozni fog a klasszikus B-közép, a Carpathian Brigade. Márpedig a válogatott meccsein az ő hangerejük nélkül meglehetősen steril a hangulat.


P mint parfüm

Az MLSZ külön felhívta a nézők figyelmét arra, hogy hajlakkot, parfümöt tilos bevinni a stadionba. Úgy látszik, újabban – a vénaszkenner érájában – ilyesmikből áll a futballszurkolói kelléktár. Régen: zászló, pénztárgépszalag. Ma: hajlakk, parfüm. U19-es taft-srácok rulez!


R mint remény

Hogy (hátha!) kijutunk egy világversenyre. Hogy (hátha!) pótselejtezünk. Hogy (hátha!) a magyar futball is eléri az izlandi szintet. Egyszer majd, hamarosan. Azt persze jó lenne tudatosítanunk, hogy nem vagyunk (s már soha nem is leszünk) futballnagyhatalom. Sőt: semmilyen hatalom nem vagyunk a világfutballban, se nagy, se kicsi. (Lásd még: „Lovasnemzet vagyunk: szőrmentén gondolkodunk.”) Úgyhogy nagyjából ez volna a reális cél: elérni az izlandi szintet. Vagy legalább megközelíteni.


Sz mint Szalai

Egyetlen topligás csatárunk az utóbbi másfél évben a sajtótájékoztatókon jobban teljesített, mint a pályán. A Hoffenheimben csak csereember (az utóbbi 4 tétmeccsen nem fért be a kezdőcsapatba), a Bundesligában utoljára decemberben lőtt gólt.


Szalai Ádám;


T mint taktika

Kulcsszavaink valának: csapategység, csapategység, csapategység. A labda az ellenfélnél lesz (még a feröeriek is megvertek minket labdabirtoklásban!), a passzjáték sem az erősségünk. Mi maradt? Fegyelmezett védekezés, elszántság, Dzsudzsák.


U mint utolsó tíz perc

A románoknak, a finneknek és az oroszoknak is az utolsó percekben lőttünk gólt, s legutóbb a Hertha is hajrágóllal verte a Hamburgot. Ez volna a Dárdai-féle csodafegyver: a mentális erő.


V mint védelem

„A védelem, a védelem, a szívemen a félelem.” A görögök legerősebb csapatrésze a hátvédsor, ilyen referenciákkal: AS Roma, Hellas Verona, Leverkusen, Dortmund, Levante, Olympiakosz. Ettől persze még feltörhető. Ha a feröerieknek sikerült, akkor nekünk is (még nekünk is) sikerülhet, nem igaz?


Zs mint Zsengellér

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar futball. 1938 márciusában, világbajnoki selejtezőn: Magyarország–Görögország 11–1, Zsengellér egymaga ötöt rúgott. Ma nincs szükség ilyen úri túlzásokra. Egy góllal is megelégszünk, egy csenevész kis gólocskával (lásd föntebb). Ma 20:45-től Magyarország–Görögország Eb-selejtező az Üllői úton. Mindent bele!

(Az F csoport másik két meccsének beharangozóját itt éri el.)


Lájkolj minket a Facebookon!