Magyar fotósé a nap fotója a NASA válogatásában

Fotó: NASA / Adrien Klamerius

-

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA naponta kiválaszt egy érdekes asztrofotót – ez az úgynevezett APOD (Astronomy Picture of the Day). A szombatit Klamerius Adrien készítette.


Péntek este „már értesítettek arról, hogy a Szívköd, Lélekköd és az Ikerhalmaz című fotómat közzéteszik, rettentően örültem a hírnek – írta a VS.hu kérdéseire Klamerius Adrien. – Nagy megtisztelés a számomra, hogy ilyen fiatalon és nőként szerepelhetek a NASA nap fotója válogatásában.”

A Szívköd, Lélekköd és az Ikerhalmaz fotó sokáig készült. „Augusztus végén és szeptember elején, 4 éjszakán keresztül fotóztam ezt a két mélyégi objektumpárost összesen majdnem 15 órányi expozíciós idővel Magyarország egyik legmagasabb pontjáról a Mátrában és Magyarország egyik legsötétebb pontjáról, a Zselici Csillagparkból” – írta Klamerius.

„A Cassiopeia csillagképben található egy emissziósköd-páros, a Szívköd és a Lélekköd (IC1805 és IC1848), tőlünk kb. 6000 fényévnyire. A ködpárostól 5º távolságban, a Perseus csillagképben pedig a másik páros, az Ikerhalmaz (NGC 869 és NGC 884), amely két, körülbelül 12-13 millió éves, a Földtől 7500 fényév távolságra lévő nyílthalmazból áll. Ezenkívül sok más objektum is látható a felvételen, NGC 896 köd (a Szívköd önálló számmal jelölt része), a Stock 2, Stock 23 (és körülötte a Sharpless 202 köd), Trumpler 2 és 3, NGC 1027, NGC 886, NGC 957-es jelzésű nyílthalmaz, Maffei I és II törpegalaxisok” – írta a fotós a VS.hu értetlenül pislogó munkatársának.


Ez volt a nap fotója szombaton


Az APOD-hoz szabadon beküldhetőek a csillagászati témájú fotók, és ezek közül a NASA munkatársai kiválogatják a publikálandókat.

„A csillagászat mindig is lenyűgözött, és csodálattal olvastam a világűrről szóló könyveket – írta Klamerius Adrien. – Az első távcsövemet körülbelül 6 évvel ezelőtt kaptam, ezzel párhuzamosan már a hagyományos fotográfia is érdekelt, így végül a két hobbit összekötöttem és 2013-ban elkezdtem asztrofotózni” – írta a fotós, akinek felvételét a nap fotójának választotta a NASA.