Magyar fizetési rangsor: második helyen a politikusok

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A törvényhozókat csak a légiforgalmi irányítók előzik meg, a harmadik helyen pedig a brókerek állnak.


Most jött ki a Buksza által évről évre követett statisztika, amely – a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) gyűjtése alapján – megmutatja, hogy a különböző foglalkozásokban mennyi volt az átlagkereset az adott évben. A közfoglalkoztatottak adatai nélkül számolt 2015-ös végeredmény szerint a légiforgalmi irányítók kerestek tavaly a legjobban, bruttó átlagkeresetük megközelítette az 1,8 millió forintot, ami nettóban – a kedvezmények (pl. családi) nélkül – 1,164 millió forint.

A második helyet a politikusok szerezték meg, a hivatalos megnevezés szerint a törvényhozók, miniszterek, államtitkárok: a bruttó havi átlagkeresetük 1,24 millió forintot tett ki, ez nettóban egyébként – szintén a kedvezmények nélkül – 811 ezer forint/hó. A teljes rangsorban csak a légiforgalmi irányítók és a törvényhozók értek el 1 millió forint feletti fizetést, a többi állás alatta marad.A harmadik helyre kerültek a brókerek (hivatalos besorolás szerint: tőzsde- és pénzügyi ügynökök, brókerek), akik 962 ezer forint bruttót kaptak tavaly minden hónapban, ez pedig 630 ezer forintot jelentett nekik tisztán. Az informatikai cégek vezetői 866 ezer forintos bruttóval szerezték meg a negyedik helyet, az ötödikek pedig a vállalatok vezető stratégái lettek 818 ezres bruttóval. Az országos átlag pedig ezektől jóval elmarad, havonta 259 ezer forintot tett ki.A friss fizetési rangsor elején annyi változás történt a 2014-es végeredményhez képest, hogy akkor a politikusok zártak az első helyen, mert a légiforgalmi irányítók adatai nem voltak értékelhetőek. Érdekesség, hogy 2014-ben a politikusok (törvényhozó, miniszter, államtitkár) 1,033 millió forinttal szerezték meg az első helyet, azaz 2015-ben 20 százalékkal nőtt a bruttó fizetésük egy év alatt.


A tavalyelőtti adatok szerint akkor a kutatási vezetők voltak a második helyen 949 ezer forinttal, míg tavaly 760 ezer forintot kaptak, azaz az ő bruttójuk 20 százalékkal csökkent. A 2014-ben a harmadik helyet megszerző, üzleti szolgáltatással foglalkozó cégvezetők akkor 857 ezer forintot kaptak, tavaly azonban csak 674 ezret, amivel az első tízbe sem tudtak bekerülni 2015-ben.