Magyar filmet díjaztak Washingtonban

Fotó: Csudai Sándor

-

Az 1945 már több fesztiválon jól szerepelt.


Török Ferenc 1945 című filmje nyerte a washingtoni zsidó filmfesztivál közönségdíját. A fesztiválon 25 ország több mint 80 alkotását mutatták be május 17. és 28 között, Török filmje a narratív kategória legjobbja lett a közönség szerint – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A 27. alkalommal megrendezett szemlén Visionary Award életműdíját az Oscar-díjas Barry Levinson és a világhírű lengyel alkotó, Agnieszka Holland vehette át.

Török filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozásában Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

A mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Az 1945 világszerte kiemelkedő sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban és a Titanic filmfesztiválon, hamarosan bemutatják az idén 70 éves Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon is.

A filmet Magyarországon április óta huszonötezren nézték meg, és továbbra is műsoron van a budapesti és a vidéki mozikban. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.