Magyar feltaláló előtt tiszteleg a Google

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A keresőcég gyakran készíti el nemzetközi ünnepnapok, évfordulók és egyéb jeles napok alkalmából saját logójának átalakított változatát, a Doodle-t. Ezt csütörtökön a magyar feltalálónak szenteli.


Bíró Lászlóra, a golyóstoll feltalálójára emlékezik csütörtökön a Google. Bíró 117 éve, 1899. szeptember 29-én született Budapesten. Újságírással és festészettel is foglalkozott, de az 1938-ban szabadalmaztatott golyóstollnak köszönhetően vált világhírűvé.

Bíró felismerte, hogy a cseppfolyós tintával ellentétben az újságok nyomásához használt sűrűbb tinta gyorsabban szárad, és hosszú távon piszkolódásmentesen megmarad. Újítása a toll végében elhelyezett kis golyó, amely a forgásnak köszönhetően viszi fel a tintát a papírra.

A használható golyóstoll előállításához vezető kísérleteket külföldön fejezte be, szabadalmát később az angol kormány is megvásárolta. 1944-ben már a brit Királyi Légierő is a Bíró-féle golyóstollat használta, mivel az a repülőgépeken nagy magasságokban is működött.

A golyóstollat azóta is világszerte használják,és egyes országokban a termék a feltaláló nevét is viseli: spanyolul birome, franciául biron, angolul pedig néha biro pennek hívják.


Ez a Doodle

A Doodle lehet egy kép, egy animáció vagy interaktív játék is. 1998-ban jelent meg először, és azóta a cég több mint 2000 ünnepi emblémát készített el a világ különböző részein megjelenő kezdőlapjai számára.

Több magyar vonatkozású Doodle-lel találkozhattunk már az évek során. A Google keresőjének fejlécében először Bartók Béla szerepelt 2008 márciusában, de azóta többek között megemlékeztek Liszt Ferencről, Arany Jánosról, Szent-Györgyi Albertről és a Rubik kocka feltalálásának 40. évfordulójáról is. Ezen nagy nevek mellett több nemzeti ünnepünknek is emléket állítottak már, mint például az október 23-ai vagy a március 15-ei forradalomnak.