Magyar feliratot partizánkodtak Cirill és Metód szobrára

Fotó: TASR / MILAN DROZD

-

Komáromban régóta folyik a vita a szláv hittérítők szobráról, amelyet 2010-ben a város engedélye nélkül állítottak fel. Egy magyar mozgalom aktivistáinak köszönhetően már van rajta magyar felirat is, de érdekes módon ez a tulajdonos nacionalista szervezetet nem zavarja.


A szlovák mellett immár magyar felirat is szerepel Szent Cirill és Metód hittérítők szobrának talapzatán Komáromban. A magyar feliratot a Fontos vagy! mozgalom aktivistái helyezték el. Facebook-oldalukon azt írják: nem értettek egyet azzal, hogy 2010-ben Robert Fico kormányfő a város megkérdezése nélkül helyezte el a szobrot, „de az még fájóbb, hogy Komárom városának magyar ajkú lakosságát még a szobor magyar nyelvű feliratával sem tisztelték meg”. A szlovákiai magyar mozgalom szerint „Cirill és Metód Európa védőszentjei, több nyelven beszélő, művelt emberek voltak. Bizonyára nem fáj nekik, hogy a magyar ábécé betűit is mostantól megtaláljuk a szobor talpazatán.”


Cirill és Metód kétnyelvűen

NYILATKOZAT - 2010-ben Robert Fico Komárom városának beleegyezése nélkül avatta fel Szent Cirill és Metód szobrát. Bár nem értünk egyet a szobor ilyen módon való elhelyezésével, de az még fájóbb, hogy Komárom városának magyar ajkú lakosságát még a szobor magyar nyelvű feliratával sem tisztelték meg. Ma mi ezt a tiszteletlenséget kijavítottuk. A szobor immár két nyelven informálja Komárom polgárait és az oda látogató turistákat. Cirill és Metód Európa védőszentjei, több nyelven beszélő művelt emberek voltak. Bizonyára nem fáj nekik, hogy a magyar ábécé betűit is mostantól megtaláljuk a szobor talpazatán.

Posted by "Fontos vagy!" mozgalom on 2015. június 9.

Némileg meglepetés, hogy a magyar felirat ellen nem emelt szót a szobor tulajdonosa, a Matica slovenská. A nacionalista szervezet elnöke, Jozef Černek az Új Szónak azt mondta, nem rongálásként tekint a feliratra. „Esztétikus a felirat, talán csak azt sajnálom, hogy felragasztása előtt az akció kivitelezői nem kerestek meg, mert akár a betűtípust is egyeztethettük volna. Más országokban teljesen normális, hogy vegyesen lakott területeken többnyelvű feliratok vannak, nem gondolom, hogy nálunk másként kellene lennie. A Matica központját értesítem, de nem engedem, hogy a szoborcsoport ismét politikai csatározás célpontjává váljon” – mondta Černek.


Korábban már megrongálták a feliratot


Cirill és Metód IX. századi bizánci szerzetesek a hagyomány szerint a szlávok apostolai, vagyis keresztény hitre térítői. Szlovákiában újabban a nemzeti identitás szimbólumaiként hivatkoznak rájuk. A szlovák nacionalisták sokáig próbálták felállítani a szobrot Komáromban, de nem kaptak engedélyt a várostól, ezért a Matica slovenská székházának bejárata fölött állt, csak 2010-ben helyezték el egy körforgalom közepén.


Robert Fico leköszönő szlovák miniszterelnök avatta fel az önkormányzat beleegyezése nélkül telepített szobrot