Magyar éremeső a vizes Eb-n

Fotó: MTI/AP / Matt Dunham

-

Cseh, Hosszú, Kapás és a női váltó aranyérmet nyert a londoni vizes Eb-n csütörtökön, és jutott még két ezüst- és egy bronzérem is.


Hihetetlen éremesőt hozott a vizes Eb csütörtökje a magyaroknak. Cseh László arany-, Kenderesi Tamás pedig bronzérmet nyert 200 pillangón.

A kedden 50 méteren ezüstérmes Cseh a szám világbajnoki címvédőjeként kétséget sem hagyott formája felől, és magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. A pályafutása 13. Eb-aranyát megszerző, 30 éves versenyző 1:52.91 perccel csapott elsőként a célba, így mindössze 21 századdal maradt el saját országos csúcsától. Kenderesi elmaradt az előfutamban elért egyéni legjobbjától, de 1:55.39 perces idejével így is harmadik lett pályafutása első felnőtt világversenyén, ráadásul mindössze négy századdal volt lassabb a második dán Viktor Bromernél.

Bohus Richárd 50 méter háton nyert ezüstérmet, Hosszú Katinka pedig (címvédőként) 100 háton. A bajai versenyző a 200 méter vegyesen aratott győzelme után bő fél órát pihenhetett, majd közvetlenül az eredményhirdetés után kellett ismét vízbe ugrania. 200 vegyesen a Vasas 27 éves sportolója már pillangón is elsőként fordult, de igazán háton húzott el a mezőnytől, előnyét pedig végig megőrizte, végül 2:07.30 perccel csapott elsőként a célba. Hosszú ebben a számban sorozatban negyedszer nyert az Eb-n, egyben pályafutása 12. Eb-aranyérmet szerezte. Londonban harmadszor győzött, ugyanis ezt megelőzően 400 méter vegyesen és 200 méter háton is nyert. A finálé másik magyar résztvevője, Verrasztó Evelyn 2:12.91 perccel ötödik lett.

Kapás Boglárka (a fenti képen középen) 800 méter gyorson bizonyult legyőzhetetlennek: az UTE 23 éves versenyzője 8:21.40 perces idejével mindössze 19 századdal maradt el saját országos csúcsától. A táv negyedéig a harmadik helyen tempózott, de féltávnál már az élen haladt. Onnantól kezdve fokozatosan növelte az előnyét, s még hajrában sem tudták megközelíteni.

A nap zárófutamában aranyérmet nyert a Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállítású női 4x200 méteres gyorsváltó is. Jakabos még harmadik helyen indította Verrasztót, ráadásul 3,5 másodperces hátránnyal a vezető svédek mögött. A magyar staféta második tagja helyezésben nem jött előrébb, de két másodpercet ledolgozott a hátrányból. A 800 méter gyorson szűk két órával korábban aranyérmes Kapás viszont már elsőként "engedte útjára" Hosszút, aki csak növelte az előnyt a továbbiakban.