Magyar egyetem Kelet-Európában sincs az első 10-ben

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Közzétették a rangsort, világszinten az első 500-ban sem vagyunk benne.


A QS (Quaxquarelli Symonds) szeptemberben hozta nyilvánosságra a 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorát – írja az Eduline.hu.


Megint van „Kelet-Európai és Közép-Ázsia” lista is, három magyar egyetem került be az első 30-ba: a Szegedi Tudományegyetem a 13., az ELTE a 16., a Debreceni Egyetem pedig a 29. A listát a moszkvai Lomonoszov vezeti.

Az első 10-ben több orosz, cseh, lengyel és egy észt egyetem van. A Szegedi Egyetem előtt közvetlenül két török intézmény áll.

Világ-összehasonlításban még ennél is rosszabb a helyzet, ott az első 500-ban sincs magyar egyetem – bár a Szegedi Tudományegyetem egy kategóriát javított a „helyezésén”, így az 501–550. közé rangsorolták. Az ELTE és a Debreceni Egyetem két szinttel lejjebb, a 601–650. kategóriában szerepel, míg a Budapesti Corvinus Egyetem maradt a „701+”-ban.

A világ legjobb három egyeteme tulajdonképpen négy, a harmadik helyen ketten is végeztek: az első a Massachusetts Institute of Technology, utána jön a Harvard, a Cambridge és a Stanford.