Magyar diákok is utaztak a Spanyolországban felborult buszon

Fotó: MTI/EPA/EFE / Jaume Sellart

-

A nyilvánosságra hozott, a buszon utazók állampolgárságát összesítő lista szerint magyar diákok is ültek azon a buszon, amelyik felborult a spanyol autópályán. A magyarok között három könnyű sérült van, de azt egyelőre nem lehet tudni, összesen hány magyar utas volt. 13-an meghaltak a balesetben, valamennyi áldozat nő, az ő személyazonosságukat még nem közölték.


A magyar Külügyminisztérium szóvivője, Menczer Tamás az M1 aktuális csatornának azt mondta, hogy a kórházak jelentése szerint három magyar könnyű sérültje van a balesetnek. Egy 20 éves lányról, valamint egy 23 és egy 24 éves fiúról tudnak.

A buszon legalább 19 ország állampolgárai utaztak a Spain Report angol nyelvű hírportál szerint, többségük egyetemista:

Bulgária, Csehország, Finnország, Franciaország,Németország, Hollandia, Magyarország, Írország Olaszország, Japán, Palesztína, Peru, Lengyelország, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Svédország, az Egyesült Királyság és Ukrajna egyetemeiről érkezett, Erasmus-programban részt vevő diákok, akik egy kirándulásról tartottak visszafelé, amikor a baleset történt. Az országok listája még nem végleges.

A katalán belügyminiszter által megerősített adatok szerint a balesetben 13-an vesztették életüket, valamennyien fiatal nők, és valamennyien a buszon ültek, amelyen egyébként 61 ember utazott.

Az egyetemisták Barcelonába tartottak visszafelé Valenciából, ahol éjjel a Las Fallas fesztiválon vettek részt.

Az AP7 autópályán, a Barcelonától mintegy 150 kilométerre fekvő katalán Freginals falu közelében történt reggel 6 óra körül a baleset, amelyről az elsődleges vizsgálatok azt állapították meg, hogy emberi mulasztás okozta. A sofőr egyébként nem sérült meg, őt szinte azonnal kihallgatta a rendőrség.

A busz a szalagkorlátnak ütközött az út szélén, majd onnan visszapattanva áttért a menetirány szerinti szemközti oldalra, ahol egy autóval ütközött. Az autóban is megsérült két ember, az oldalára borult busz utasai közül pedig 41-en, akik közül legalább 30-at kellett kórházba szállítani, többeket súlyos állapotban. A Külügyminisztérium közlése szerint a magyar egyetemisták könnyebben sérültek.


Az aggódó családtagoknak azonnal létrehoztak egy forródrótos telefonvonalat, amelyen érdeklődhetnek:

(0034) 900 40 00 12

A barcelonai főkonzulátus ügyeleti száma:

0034 629 745 593