Magyar cégekbe öntenek milliárdokat

-

Már nem csak külföldi multik részesülnek a kormány támogatásából.


A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter gyógyszergyár 15 milliárd forintos biotechnológiai kapacitásbővítő beruházását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a debreceni üzem fejlesztése az idén kezdődik, és 2018-ban fejeződik be.

Szijjártó arról is beszélt, hogy egyre több olyan magyar tulajdonosi hátterű közepes és nagyvállalat működik, amelyek képesek önálló fejlesztésekre, és részesévé tudnak válni az ezt támogató rendszernek.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy az elmúlt egy hétben ez a harmadik, hazai nagyvállalatnak nyújtott milliárdos támogatás. Múlt csütörtökön a Csányi Sándor élelmiszeripari cégcsoportjának érdekeltségébe tartozó, épülő mohácsi vágóhíd kapott 1,3 milliárdot. Két nappal ezelőtt szintén egy épülő vágóhíd építéséhez járult hozzá a kormány 3,56 milliárd forinttal, ezt a baromfitenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó kisvárdai Master Good kapta.

A magyar nagyvállalatok támogatása persze nem új: a vállalati működőtőke-beruházások hazánkba csábításáért felelős hivatal, a HIPA tavalyi adatai szerint már a harmadik legnagyobb nagyvállalati befektetőnek számítanak a magyar cégek a németek és az amerikaiak után.