Magyar arany az atlétikai Európa-bajnokságon

Fotó: Getty Images / Cameron Spencer

-

19,23 méteres új országos csúccsal aranyérmet nyert Márton Anita súlylökésben a prágai fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. Magyar atléta három évtizede nem nyert fedett pályán kontinensviadalt. A magyar versenyző hihetetlen végjátékkal nyerte meg a versenyt: az utolsó sorozatban ugrott a második helyről az elsőre.Az aranyéremért jöttem, emellett szeretném megjavítani a 19,20 méteres magyar csúcsot is

– nyilatkozta még a verseny előtt Márton Anita az Európai Atlétikai Szövetség honlapjának.

A 27 éves súlylökő a tavalyi zürichi szabadtéri Eb-n úgy nyert 19,04 méteres eredménnyel bronzérmet, hogy a születése után pár hónappal Horváth Viktória által beállított országos csúcsot döntötte meg.

Kedden a Magyar Atlétikai Szövetség sajtótájékoztatóján Márton Anita csak azt mondta, hogy Prágában is 19 méter körüli eredményt vár magától.

Az Eb-re az idei európai ranglista második helyezettjeként érkezett. 18,60 méterrel a 19 méterig jutó fehérorosz Julija Leancsuk mögött állt. A csütörtöki selejtezőt – ahol 17,85 volt a szint a döntőhöz – mindketten gyorsan letudták. Márton elsőre mindenkinél nagyobbat,18,44-at lökött. Fehérorosz riválisa csak 18,33 méterig jutott.

A döntőben az első sorozat után is vezetett 18,05 méteres lökésével, a második kísérletével pedig 18,39-re javított. Leancsuk 17,90-nel követte a második helyen, a harmadik sorozatban azonban a fehérorosz 18,60-nal átvette a vezetést.

Márton válasza 18,56 méter lett. A magyar atléta negyedikre 18,29-et lökött úgy, hogy ebben a sorozatban egyedül neki volt érvényes a kísérlete. Ekkor már az ezüstérme biztos volt.

Az arany az ötödik sorozatban sem volt még meg. Leancsuk és ő is centire 18,43-at lökött.

A hatodik sorozatban aztán Márton Anita 19,23 méterig röpítette a súlygolyót, és Európa-bajnok lett. Leancsuk ugyanis 18,47-nél nem jutott feljebb.
Magyar versenyző 1985-ben nyert legutóbb aranyat fedett Eb-n, akkor Bakos György 60 méter gáton és Pálóczi Gyula távolugrásban győzött.