Magyar film is indul a fődíjért Karlovy Varyban

Forrás: Muhi Zsófia

-

Több mint 70 ország alkotóinak mintegy 180 filmje közül válogathatnak az érdeklődők a péntek este kezdődő 51. nemzetközi filmfesztiválon, Karlovy Varyban.


Karel Och, a filmszemle művészeti igazgatója szerint a filmek számát az idén azért csökkentették - a korábbi átlagosan 200-220 filmről -, hogy a legnagyobb érdeklődést kiváltó alkotásokat többször is vetíteni tudják.

Közép-Európa legrégibb A-kategóriás filmszemléje idén már 70 éves múltra tekint vissza. Bár az első filmfesztivál 1946-ban zajlott le Karlovy Varyban és a közeli Mariánské Láznéban, az ötvenes évek végétől csak minden második évben - a moszkvai nemzetközi filmfesztivállal váltakozva - rendezték meg a szemlét. A kilencvenes évek eleje óta azonban újra évente tartja filmfesztiválját a patinás nyugat-csehországi fürdőváros.Az 51. nemzetközi filmfesztivál Sean Ellis brit rendező Anthropoid című, cseh-brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatójával nyílik meg július 1-jén és július 9-én ünnepélyes díjkiosztóval zárul. A film Reinhard Heydrich, a cseh-morva protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről szól.

A versenykategóriában a Kristályglóbuszért, vagyis a fődíjért 12 film, köztük egy magyar alkotás indul. A magyar versenyfilmet, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című művét július 7-én vetítik.

A cseh és szlovák filmművészetet Jan Hrebejk prágai rendező Ucitelka (Tanítónő) című szlovák-cseh alkotása képviseli. A versenykategóriában egyebek között orosz, német és olasz filmet is vetítenek, de a programban ezúttal kivételesen nem szerepel francia játékfilm.