Magnófelvételekkel mentenék meg a tigriseket

Fotó: Wikipedia / S. Taheri

-

Felbecsülnék a populáció méretét, de még az orvvadászok ellen is használnának egy új eljárást.


A tigrisek hangjának azonosításával próbálják megóvni és felduzzasztani a nagymacskák vadon élő populációit. A The Prusten Project kezdeményezés első fázisában digitális eszközökkel rögzítik az amerikai állatkertekben élő bengáli, maláj, szumátrai és szibériai tigrisek hangját. Mostanáig tíz állatkert vette fel a tigrisei hangját és még legalább tíz intézmény tervezi, hogy bekapcsolódik a projektbe.

"A kutatásunk során megállapítottuk, hogy a tigrisek hangját úgy lehet használni, mintha az egyes példányok ujjlenyomata lenne, mint egy vokális ujjlenyomat, amely olyan egyedi, mint bármelyik ember" - mondta az ötletgazda Courtney Dunn biológus, a Dallas World Aquarium emlősökért felelős gondozója. A tigrisek morgásszerű horkantással üdvözlik egymást, rövid üvöltéseket hallatnak a megfélemlítéshez, és hosszúakat társaik megtalálásához.

A felvételek alapján a szakemberek olyan számítógépes programot készítenek, amelynek segítségével képesek lesznek azonosítani az egyes alfajok vadon élő példányait és jóval pontosabban felbecsülni a populációk méretét, ami alapján a különböző szervezetek tudni fogják, hogy hová összpontosítsák a vadvédelmi erőfeszítéseiket. A projekt azt is segíthet leleplezni, ha valahol orvvadászat folyik.


A vadonban használnák

Dunn szerint különbséget tudnak tenni továbbá a hím és a nőstény tigrisek hangja között, ami segíthet az egészséges, szaporodásra képes populációk feltérképezésében.

Az Amerikai Állatkerti Gondozók Egyesülete és az ország különböző állatkertjei által finanszírozott projekt munkatársai azt tervezik, hogy jövőre kezdik el használni a digitális hangfelvevő készülékeket az indiai és az indonéziai vadonban, később pedig más területekre is kiterjesztik a munkálatokat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Global Tiger Forum szerint a vadon élő tigrisek száma 2010-ben nagyjából 3200 körül mozgott, ma már azonban csaknem 3900-ra tehető, és a nagymacskák többséga Ázsiában él.