Mágnesként vonzza egy svájci kisváros a magyar milliomosokat

Fotó: AGF / Hermes Images

-

A magyar vállalkozók körében különös módon népszerű egy hatezer lelkes svájci település, Appenzell városa. A Világgazdaság átkutatta a Céginfón elérhető adatokat, amelyekből kiderült, hogy az ország északkeleti részén található városban többek között Csányi Sándor fiának vagy a volt MFB-vezérnek is bejegyzett lakcíme van.


A lap kiemeli, hogy a svájci cégregiszter alapján a hatezer fős városra 1500 vállalkozás székhelye jut, lakosságarányos vállalkozásszámban veri a közismerten adóparadicsomnak számító másik svájci települést, Zugot.


A magyarok közül például Appenzell a székhelye a pesti tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG-nek. Az Appeninn-elnök, ifjabb Ádámosi György appenzelli címen egyéb cégeket – az AGY69 AG, az Aquitano AG, a Sumba AG – is jegyez, sőt a magyar cégnyilvántartásban Ádámosi lakhelyeként is svájci cím szerepel: a település központjának közelében lévő Salde 8.

Ez éppen ugyanaz a cím – írja a lap –, mint ami a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt vezetőjének, Erős Jánosnak a külföldi címeként szerepel az Abelus Rehabilitációs és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben.

Zsuga János az évi több mint 100 milliárd forintos forgalmú FGSZ Földgázszállító Zrt. elnöke ugyancsak egy appenzelli címet, a Wührestrasse 1.-et adta meg lakcímeként, noha a Világgazdaság úgy értesült, hogy az appenzelli épületben lakó svájci tulajdonos még soha nem hallott Zsuga Jánosról.

A Bonafarm-vezérnek, Csányi Attilának két appenzelli címe is elérhető a magyar cégjegyzékben: a Bonafarm, illetve a Pick Szeged Zrt.-ben a Schötterstrasse 50., a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-ben pedig a Forrenböhlstrasse 15.
Csányi hajlandó volt válaszolni a lap kérdéseire is ennek kapcsán, azt mondta, hogy a külföldi tanulmányai miatt rendelkezett több külföldi lakcímmel is, de tanulmányainak befejezését követően – a Bonafarm megalakulásakor – hazaköltözött, és így állandó magyar lakcímmel rendelkezik. „Sajnos úgy tűnik, hogy néhány esetben a cégjegyzékben még nem került átvezetésre az egyébként általunk korábban bejelentett lakcímváltozás” – adott magyarázatot a hatályosnak látszó svájci címekre. Leszögezte azt is, hogy „a svájci lakcím semmilyen üzleti, pénzügyi vagy gazdasági tevékenységhez nem kötődött”.Csányi Sándor a közös nevező

A Világgazdaság szerint kézenfekvő lenne Csányi Sándorhoz kötni az appenzelli kapcsolati hálót. Az Appeninn elnöke, ifjabb Ádámosi György ugyanis 2008–2009 között néhány hónapon át a Csányi magánbefektetéseit kezelő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójaként is ténykedett. Ádámosi svájci címe pedig megegyezik Erősével. Ezenkívül Zsuga János egy Mol-leány elnöke, a Molban pedig az igazgatóság alelnöke Csányi Sándor.