Mégis élnek a drogozó kismamák csecsemői

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Életben van az a két újszülött, akit császármetszéssel hoztak világra az orvosok Szolnokon, miután édesanyjaik kábítószert fogyasztottak. A hírt az egyik nő nagymamája erősítette meg az MTI-nek.Ugyanerről számolt be a szoljon.hu megyei hírportál, és a TV2 is.


A nagymama az MTI-nek azt mondta, hogy a kisbabák állapotáról a Semmelweis Egyetem tájékoztatta őket, miután a sajtóban a gyerekek halálhírét keltették.


A szoljon.hu pedig azt írja: a kórház cáfolja, hogy meghaltak a drogmérgezett nők újszülöttjei a beavatkozás után. Jelenleg is kórházban ápolják őket.

A Semmelweis Egyetem hétfőn reggel közleményben csak annyit írt minden kérdésre, hogy


A Semmelweis Egyetem orvosai és munkatársai – a betegjogok, illetve a folyamatban lévő hatósági eljárás miatt – nem adhatnak ki információt a törökszentmiklósi dizájner drogügyben érintett újszülöttek állapotáról.

Az eljárások lezárta után, amennyiben a szülő, vagy a kijelölt gyám engedélyezi, akkor az egyetem munkatársai válaszolnak a kérdésekre.

Az RTL Klub vasárnap este közölte, hogy értesülései szerint mindkét kisbaba meghalt. Ugyanígy tudta a szoljon.hu is, a családok meg nem nevezett ismerőse pedig hétfőn az MTI-nek erősítette meg a hírt.

Az újszülötteket a fővárosi Semmelweis Egyetemen látták el, de az intézmény a betegjogok és a folyamatban lévő eljárások miatt nem ad tájékoztatást.

A szoljon.hu-nak név nélkül nyilatkozó helybeliek arról beszéltek, hogy néhány száz forintért már hozzá lehet jutni az illegális szerekhez. Mindenki tudja, hogy drogot árulnak a Törökszentmiklóson, illetve azzal is tisztában vannak az emberek, hol lehet azt beszerezni.

Hat fiatalt, köztük két kismamát vittek súlyos állapotban kórházba a mentők Törökszentmiklósról, pszichoaktív anyag vagy anyagok fogyasztása miatt, múlt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt. Az állapotos nőkön császármetszést kellett végrehajtani; mindketten továbbra is életveszélyes állapotban vannak. Az újszülöttek ezek szerint élnek. Egy férfit Budapestre vittek a mentők.

Romlott a háromból két, a szolnoki Hetényi Géza kórházban kezelt férfi állapota is, őket lélegeztetni kell, közölte a kórház. A harmadik valamelyest jobban van.

A rendőrség elfogta a feltételezett eladót. A Szolnoki Járásbíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását egy hónapra. A döntés hétfőn még nem volt jogerős, mert a díler és védője inkább házi őrizetet kért.