Magdolna házai

-

Józsefváros külső nyomornegyedét szuperszónikus sebességgel kezdte el kipofozni az önkormányzat. Ám ez a rendrakás csak a külsőségekre vonatkozik.


Gabriella ezt írta filmtervükről: "Utánajárunk hogyan zajlik egy teljes városrész kiglancolása. Videóval, képpel, hanggal, infografikával és fajsúlyos oknyomozó cikkekel akarunk utánajárni miért költik “szép ruhára” az uniós pénzeket, míg a a házak belsejét és a lakók életét hagyják megrohadni."
Dohi Gabriella videoriporter, Elisabeth Katalin Grabow újságíró. Ezt írják magukról: " Nem csak a munkánk, az értékrendünk is hasonlít, de régóta barátok is vagyunk. Innen jött az ötlet, hogy együtt dolgozzunk, amit azóta tudunk is, szeretünk is. Továbbá közös bennünk, hogy mindketten félig vagyunk magyarok és mindketten külföldön születtünk, Gabi a keleti mentalitás szertelenségével, én pedig a nyugati precizitás kritikusságával tekintek kicsi kívülről a magyar társadalom ügyes-bajos dolgaira. Gabriella dokumentumfilmesként keresi a pillanatokban rejlő apró érdekességeket, képileg kidolgozva így egy saját történetet. Optikai kézírása mélyre ható, elkerülve a mai rohanó világban gyakran felszínes képeket. Én ennek a racionális ellentéte vagyok. Bár mind ketten meg szeretnénk ismerni, és persze mutatni a dolgok mögött rejlő történetet, én a kérdéseimmel a tények mentén próbálok képet alkotni. Így létre tudunk hozni egy két végletből álló, mégis egységes riportot, ami nem csak információdús, hanem meg is tudja érinteni a nézőinket, olvasóinkat."

Kedvenc dokumentumfilmjeik: Life in loops (Timo Novotny), Sugarmen (Malik Bendjelloul), Full Metal Village (Sung Hyung Cho)