Magas rangú politikusok miatt susmoghatták el a brit pedofilbotrányt

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Egy brit rendőrségi felügyeleti szerv, az IPCC, nyomozást indított azoknak a pedofilbotrányoknak a feltárására, melyeket a 70-es években feltehetően azért zártak le a hatóságok, mert túl magasra vezettek a szálak.


A gyanú szerint a 70-es években egy kiterjedt pedofilhálózat működött Londonban, melynek tagjai gyakran a legfelsőbb politikusi és rendőrségi körökből kerültek ki. Számos nyomozás indult a hálózat felszámolására, de valahogy mindegyik rejtélyesen félbeszakadt – négy évtizeddel később az IPCC (Independent Police Complaints Comission) igyekszik felderíteni a vádak igazságtartalmát, és megnevezni a felelősöket.


„Ezek a vádak a magas szintű korrupció legsúlyosabb megnyilvánulását takarhatják” – mondta mondta Sarah Green, az IPCC elnökhelyettese, aki szerint a felügyeleti szerv mellett a londoni rendőrség is megkezdte a saját nyomozását az ügyben.

A vádak többek közt egy fiatal fiúkat célzó hálózatról is szólnak, melynek a Westminster melletti Dolphin Square-en volt a központja. Az eredeti nyomozást akkor függesztették fel, mikor prominens nevek kezdtek felbukkanni az érintettek között. Korábban még egy dokumentum is előkerült, ami parlamenti képviselőket és magas beosztású rendőrtiszteket sorolt fel egy pedofilhálózat tagjaiként - írja a The Guardian.

Tavaly a Scotland Yard egyik volt detektívje állította, hogy akkor távolították el a posztjáról, mikor bejelentette, pedofíliával megvádolt politikusok után fog nyomozni. „A munkám túl kényelmetlen volt, sok mindenki számára.”

A vádak szerint több, mint 30 évvel ezelőtt számos londoni épületben egy kisfiúkat célzó pedofilhálózat működött. Az egyik akkori áldozat azt állítja, látta, ahogy az egyik konzervatív párti képviselő meggyilkol egy 12 éves gyereket, másik két kisfiút pedig a hálózat más tagjai öltek meg.