Magára hagyta újszülött lányát, hét évet kapott

-

Az ítélet nem jogerős, a vádlott szabadlábon védekezhet.


Nem jogerős ítéletében hét év fegyházbüntetésre ítélte a Balassagyarmati Törvényszék azt a mátranováki nőt, aki 2013-ban a szülés után ellátatlanul a sorsára hagyta életképes kislányát. Az újszülött néhány óra múlva meghalt. A most 26 éves nő egy pelenkával körbetekerte a csecsemőt, és betette a fürdőszobai szekrénybe. Semmilyen módon nem gondoskodott róla, nem hívott segítséget és a házban lévő nevelőanyjának sem szólt.

Később a már halott gyermeket a kandallóba tette, és az abban lévő papírokat meggyújtotta. A test nem égett el, ezért a vádlott kivette, még egy pelenkába csavarta, majd a padláson több szatyorba csomagolta, végül egy papírdobozba rejtette, és lefeküdt aludni.

A bíróság megismételt eljárásban hozta meg az ítéletet. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis hatályon kívül helyezte a korábbi - a bűnösséget megállapító és főbüntetésként szintén hét év fegyházat kiszabó - ítéletet, mert tisztázatlannak tartotta, hogy ténylegesen mi okozta a gyermek halálát: az ellátatlanság, a kihűlés, hirtelen csecsemőhalál vagy reflexes szívmegállás.

Az új eljárásban a szakértők ismételt meghallgatása és újabb szakértői vélemények beszerzése után a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az anya mulasztása folytán halt meg az újszülött. Az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és a védő is fellebbezett. A nő, akit korábban csaknem két évig tartottak fogva, az ügyészi indítvány ellenére szabadlábon védekezhet.