Magányos támadásokra készül a nyugati országokban az al-Kaida

-

Nem szervezett, hanem magányos támadásokra szólította fel a muzulmánokat a nemzetközi terrorszervezet vezetője. Ajman az-Zavahri azt mondta az interneten közzétett hangfelvételen, hogy akinek lehetősége van ártani ezeknek az országoknak, az „ne habozzon”.


„Arra kell most összpontosítanunk, hogy a háborút a keresztes hadjáratot folytató Nyugat és különösképpen Amerika otthonainak és városainak szívében folytassuk” – mondta az-Zavahri.

Megismételte szerdai közlését, miszerint nem tekinti legitimnek az Iszlám Állam által meghirdetett kalifátust, ugyanakkor követői csatlakoznak hozzájuk a nyugati országok és a szekuláris haderők elleni harcban Szíria és Irak területein. Az itt harcoló iszlamista fegyveres csoportok egységességére szólított fel, a köztük lévő ellentétek rendezésére pedig egy független saría (iszlám jog) bíróság létrehozását javasolta.

Az al-Kaida vezetője feltételezések szerint a tálibok uralta afgán–pakisztáni határterületen bujkál. Augusztusban hűséget fogadott Manszúr mollának, az afganisztáni tálibok új vezérének.