Magányos lesz az ellenzéki képviselő a minszki parlamentben

-

Lukasenka önmérsékletet gyakorolt: a 110 tagú alsóházban csak 109 kormánypárti lesz.


Húsz év óta először került be ellenzéki politikus a parlamentbe Fehéroroszországban. Anna Konopackaja az Egyesült Polgári Párt jelöltjeként nyert a vasárnapi választáson. Az eredmény nem fogja átrendezni a parlamenti erőviszonyokat, de azt mutatja, hogy a hatóságok némileg engednek a Nyugat demokráciakövetelésének - írja a Reuters.

Az alsóház 110 parlamenti helyéért 448 jelölt indult, és hétmillió szavazásra jogosult adhatta le voksát közel hatezer választókerületben. Az ellenzékiek ezúttal nem bojkottálták a választást, de csekély reménnyel veselkedtek neki a megmérettetésnek, hiszen az alsóházban 1996 óta nem voltak képviselőik. A kampányra vonatkozó korlátozások és a média feletti állami ellenőrzés miatt még mindig nem lehet az igazságos választásokról szó Fehéroroszországban.

Az országot 1994 óta Aljakszandr Lukasenka egykori kommunista párttitkár és kolhozelnök vezeti, rendületlenül. „Európa utolsó diktátoraként" is emlegetik, kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az USA és az EU gazdasági és utazási szankciókkal sújtotta.