Magánszemélyek uralják a magyar bérlakáspiacot

Fotó: MTI / Földi Imre

-

Mást keresnek a külföldi befektetők, és mást a magyar vásárlók. Több társasház eleve azért épül, hogy a tulajdonosok azonnal kiadják.


Amíg Nyugat-Európában hatalmas lakásportfóliók vannak ingatlanalapok tulajdonában, Magyarországon a professzionális cégek szinte csak a magánszemélyek bérlakásait kezelik – írja a Világgazdaság.

Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója szerint mást vásárolnak a külföldiek, és mást a magyar befektetők. A Budapesten új ingatlant vásárló külföldiek 80 százaléka befektetési céllal, azaz kiadásra vesz lakást.

Amikor esni kezdtek a betéti kamatok, 2011 környékén kezdtek megjelenni a befektetők – mondta a Metrodom csoport értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás. Az ingatlanbefektetés hozama egyre vonzóbbá vált, másrészt az Airbnb és a kevés épülő lakás miatt beszűkült kínálati piac növelte a potenciális bérlők számát.

A belvárosban több új társasházi projekt kifejezetten a buy-to-let, azaz a bérbeadási céllal vásárlókat célozza – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Ebben a konstrukcióban a befektető a megvásárolt lakást egyből átadja egy profi üzemeltetőnek, aki gondoskodik a bérbeadásról.