Magániskolákra csapott le a kormány

-

A minisztérium szerint több intézményben csaltak a költségvetési támogatásért.


A Magyar Idők című lap az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján arról számol be: a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy az intézmények olyan oktatást végeznek, amely nem szerepel a működési engedélyükben. Előfordult az is, hogy romániai helyszínen végzett tevékenységért akart állami támogatást felvenni a fenntartó, illetve olyan diákok után igényeltek pénzt a Magyar Államkincstártól, akik nem is az adott iskolákba jártak.

A tárca tapasztalatai szerint a pénzügyi és tanügyi nyilvántartások vezetésével is voltak problémák. Ha ezeket a szabályokat nem tartják be az intézmények, vissza kell fizetniük a támogatást - írják. A Magyar Államkincstár közölte, 2012 óta több mint 2,182 milliárd forint visszautalására kötelezte az alapítványi fenntartású iskolákat, és csak 2012-ben közel egymilliárd forint költségvetési támogatást kellett 95 alapítványnak visszaadnia. Tavalyelőtt és az idén két-két, 2014-ben négy büntetőfeljelentést tettek.

A Magyar Idők négy újabb fenntartót nevesít cikkében, mint amelyek ügyében információi szerint a korábban nyilvánosságra került eseteken kívül költségvetési csalás miatt vizsgálódik az adóhatóság. Eszerint az adóhatóság eljárást folytat a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány, a Keresztény Család Gyülekezet Vallási Egyesülete, a Magyar Minőségi Oktatásért Nonprofit Kft. és a Diamond Dance Alapítvány ügyében is.

Az Oktatási Hivataltól kapott tájékoztatás szerint magánóvodákba és -iskolákba több mint 98 ezer gyermek és diák jár, közülük mintegy 35 ezren alapítványi fenntartásúba. Magyarországon az állam és az önkormányzatok mellett többek között egyházak, alapítványok, egyesületek, vállalkozások, nemzetiségi önkormányzatok vagy felsőoktatási intézmények is működtethetnek óvodát vagy iskolát.