Magán nem spórol a Klik

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Tavaly több mint dupla annyit költött vezetői személyi juttatásokra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), mint 2014-ben. Míg tavalyelőtt 590 millió adófizetői forint ment a vezetőkre, ez 2015-ben már több mint 1,3 milliárdot tett ki.


Még soha olyan sokat nem költött vezető pozíciójú tisztségviselőire a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mint tavaly – derül ki a Magyar Nemzet által készített összesítésből. Eszerint míg 2013-ban ez az összeg 735 millió forint volt (tavalyelőtt pedig 590 millió), 2015-re már 1,3 milliárd forintra rúgott. Az intézmény gazdálkodásának átláthatóságát azonban nem segíti, hogy a Klik által megadott adatokból nem derül ki: ez a bértömeg hány vezető beosztású emberre vonatkozik.

Mint ismeretes, tavaly még Hanesz József volt a Klik elnöke, akit idén februárban leváltottak, helyére pedig Pölöskei Gáborné érkezett. Ha a vezetők számát az összes többi, a szervezetnél dolgozó kormányzati tisztviselőével együtt vizsgáljuk, akkor is látványos a növekedés a személyi juttatásoknál. Az óriásszervezet saját adatai szerint bár tavalyelőtt hozzávetőleg 2350 főnyi tisztviselőre költöttek 6,8 milliárd forintot, ez a szám 2015-re már közel 8,5 milliárdra ugrott.

Annak ellenére is, hogy a tavalyi évre közel 450 fővel csökkent az érintettek létszáma, így már kevesebb mint 1900-an dolgoztak kormányzati tisztviselőként. Létszámuk egyébként feltehetően nem a bürokráciacsökkentés miatt lett kevesebb.

Az oka sokkal inkább az lehetett, hogy 2015-ben a szakképzésért felelős köznevelési intézmények többségének felügyelete az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Összességében tehát elmondható, hogy bár 2014-ben havonta nagyjából ugyanannyit – bruttó 234–241 ezer forintot – költött fejenként a Klik a kormányzati tisztviselőkre, illetve a közalkalmazottakra és technikai dolgozókra, a különböző beosztásban dolgozók közötti jövedelmi olló jelentősen szétnyílt 2015-re. Ekkor ugyanis átlagosan egy tisztviselőre már havonta bruttó 386 ezer forintot fordítottak, míg egy közalkalmazottra csak bruttó 290 ezer forint jutott. Igaz, az egy évvel ezelőtti költés még mindig szerénynek tekinthető ahhoz képest, mint amennyi közpénzt 2013-ban, tehát a Klik felállásának az évében emésztett fel a kormányzati tisztviselők személyi juttatása.

Ekkor körülbelül 1900 főre fordítottak 12 milliárd forintot szeptember végéig. Utóbbi időpontot azért fontos hangsúlyozni, mert míg a 2014-es és a 2015-ös adatok is a teljes évi költést tükrözik, a 2013-as évről szóló beszámoló csak az első kilenc hónapra vonatkozik. Ugyanakkor ha ezekből az adatokból indulunk ki, és azzal kalkulálunk, hogy az év első háromnegyedéhez hasonlóan költekezett az intézményfenntartó, akkor év végére a személyi juttatásokra fordított összeg elérhette a közel 16 milliárd forintot is. Ez a gyakorlatban azt jelentette: 2013-ban havonta és fejenként átlagosan bruttó 746 ezer forint ment a tisztviselőkre, míg csak 178 ezer a közalkalmazottakra. Összességében a szervezet három éve 220, két éve 375, míg tavaly 380 milliárd forintot költött a dolgozói személyi juttatásaira. Az idei költségvetési tervezet szerint ez 2016-ban 442 milliárd lesz, ám jövőre 407 milliárd forintra csökken.