A csökkenő olajár miatt drágulhat a 43 forintos szaúdi benzin

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Ezenkívül kénytelenek bevezetni például az áfát is, és számos kiadáscsökkentést is tervez az ország vezetése.


Szaúd-Arábia jövő évi költségvetésében számos, politikailag érzékeny területen is kiadáscsökkentést tervez, mert bevételei jelentősen megcsappantak az évtizedes mélyponton lévő olajárak miatt. A pénzügyminisztérium által hétfőn publikált 2016-os költségvetésből kiderült, hogy a világ legnagyobb nyersolajexportőre több évre számol az alacsony világpiaci olajárral.


Szaúd-Arábia költségvetési hiánya az idén 367 milliárd riál (97,9 milliárd dollár), ami a bruttó hazai termék (GDP) 15 százalékát teszi ki. A jövő évi büdzsében 326 milliárd riálra szeretnék leszorítani a hiányt.

A költségvetés kiadásait is visszafogják jövőre: 840 milliárd riállal terveznek a büdzsében, szemben az idei 975 milliárd riállal. Jövőre 514 milliárd riál bevételt vár a szaúdi kormányzat az idei 608 milliárd riál után. Az olaj ára idén átlagosan hordónként 54 dollár volt, az év végére viszont 37 dollárra esett.

Szalmán szaúdi király korábban hangsúlyozta, hogy az ország gazdasága meg tud felelni a kihívásoknak, hozzátéve, hogy a jövő évi költségvetésben diverzifikálják a királyság bevételi forrásait.

A pénzügyminisztérium a költségvetés tervezetében a költségcsökkentő intézkedések között sorolja fel, hogy „kiigazítja” a víz, a villamos energia és a kőolajtermékek állami támogatását a következő öt évben. Míg ma Magyarországon egy liter benzin 330 forint körül van egy liter benzin, addig Szaúd-Arábiában csak 43 forintnyi riál.

Ez politikailag érzékeny lépés a királyság számára, mivel korábban – jóléti ellátásként – rekordalacsony szinten tartották a fenti szolgáltatások belföldi árait.

A költségvetési tervezetben – részletek említése nélkül – „számos terület és gazdasági tevékenység” privatizációját ígérték, valamint az általános forgalmi adó bevezetését, illetve az üdítők és a dohány adójának megemelését.