Maffiához hasonlítja a MotoGP irányítóit az egyik legenda

Fotó: Getty Images / Mirco Lazzari gp

-

Phil Readnek egyáltalán nem tetszik, ahogy a Rossi-Márquez konfliktust kezelte a sportágat irányító Dorna cég.


Nem múlt el nyomtalanul az előző MotoGP-idény hajráját megmérgező, Valentino Rossi és Marc Márquez közötti konfliktus. Egy hete Márquez olasz rajongói jelentették be, hogy nem mennek el a 2016-os Olasz Nagydíjra, mert nem érzik magukat biztonságban, most pedig a sebesség hercegének becézett Phil Read mondott markáns véleményt.

Az egykori hétszeres világbajnok szerint Rossi büntetésével a sportágat irányító Dorna cég csak azt bizonyította, mennyire kedvez a spanyol versenyzőknek. Márquez és Rossi ütközött az idény utolsó előtti futamán, Rossit megbüntették, ezért az idényzárót az utolsó helyről kellett kezdenie. Azon a versenyen negyedik lett, ezzel hétpontos előnyről is elbukta a vb-címet.

„Teljesen unfair volt megbüntetni Valentinót, mert Márquez döntötte rá a motorját – jelentette ki Read. – A MotoGP-t egy spanyol cég, a Dorna működteti, és kezd olyan lenni, mint a maffia. A spanyol versenyzőknek kedveznek, és igazságtalanul bánnak a külföldiekkel.”

Read álláspontján van egy másik legendás motoros, Wayne Gardner is, aki ugyancsak Márquezt okolja a balesetért. „Rosszul döntöttek a versenybírók Rossi megbüntetésével – közölte 1987 királykategóriás világbajnoka. – Márquez hibájából történt a baleset, és az egész helyzetet csak súlyosbítja, hogy Márquez feltartotta Rossit, hogy kedvezzen Lorenzónak. Rossi azért lökte meg, mert rádöntötte a motorját.”

„Rossi egész évben harcolt a bajnokságért, amit elvettek tőle az utolsó futamon, és ez nem volt fair” – zárta a mondandóját Gardner.

Az idényzárón Rossi csapattársa, Jorge Lorenzo győzött, ezzel behúzta a világbajnoki címet is.