Maduro: Hárombilliós károkat okoztak a venezuelai „fasiszták”

Fotó: AFP Photo/Juan Barreto / AFP Photo/Juan Barreto

-

Nicolás Maduro Moros államfő szerint Venezuelában legalább 10 milliárd dollárnyi (3,1 billió forint) kárt okoztak az elmúlt hetekben lezajlott kormányellenes tüntetések – adta hírül az MTI.


Az elnök péntek esti televíziós nyilatkozatában beszélt a témáról, de nem részletezte, milyen számítások alapján jutott erre a becslésre. Maduro – nevek említése nélkül – ismét politikai ellenfeleit vádolta azzal, hogy uszításukra terrorcselekményeket és az állami vagyon elleni szabotázsokat követtek el az országban. Azt mondta:

„Ez nem tüntetés. Ez vandalizmus, ez terrorizmus.”
Venezuelában február eleje óta folynak kormányellenes tüntetések – részben a diákság szervezésében – a korrupció és az elhibázott gazdaságpolitika ellen, Maduro lemondását is követelik. A tiltakozó akciók több ízben erőszakba fulladtak, a kormányhatóságok igyekeznek véget venni a tüntetéshullámnak. Az összecsapásoknak több mint 30 halálos áldozatuk van. Az elmúlt napokban több ellenzéki politikust őrizetbe vettek. Maduro szerint fasiszta összeesküvésről van szó, ahhoz hasonlóról, amilyennel 12 évvel ezelőtt rövid ideig eltávolították a hatalomból az azóta elhunyt előző elnököt, Hugo Chávezt.